Trenutno se predvaja:
26. februar 2020 ob 08:35 Novice

V Vipavi preverjajo odvajanje fekalij

Občina Vipava širi kanalizacijsko omrežje. Na območjih, kjer je sistem že zgrajen, pa nekatera gospodinjstva nanj niso priključena in fekalije spuščajo v naravno okolje. Te primere preverja pristojna inšpekcija. 
Vipavska dolina. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc
Vipavska dolina. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

Na kanalizacijsko omrežje je priključena polovica prebivalcev Občine Vipava. Občina omrežje trenutno širi v Podnanosu in na Slapu pri Vipavi, razlaga župan Goran Kodelja:"S kanalizacijo smo v zaključni fazi v Podnanosu. Na Slapu smo zdaj v zaključnih razgovorih z izvajalcem, da se tudi druga faza izgradnje kanalizacije spravi v življenje in da se bodo ljudje lahko priklopili."
Če je javna kanalizacija zgrajena, se morajo gospodinjstva nanjo priključiti, a tega ne storijo vsi, opozarja župan: "Posamezne hiše znotraj teh že zgrajenih kanalizacijskih celot niso priključene na centralno kanalizacijo, se pravi da nekatere še vedno odvajajo fekalije v bližnji potok."

Te primere so vzeli pod drobnogled, razlaga inšpektor in vodja pristojne medobčinske uprave Tadej Mori: "Kar dobro sodelujemo s stanovanjsko-komunalnim podjetjem iz Ajdovščine in bomo zdaj na tem področju še intenzivneje delali, da bi se čim več teh gospodinjstev priklopilo. Gospodinjstva opozarjamo, naj se priklapljajo, da bomo imeli čistejše okolje. Če se ne bodo priklopili, sledijo kazni, ob tem pa se morajo tudi obvezno priklopiti."

Globe znašajo 400 evrov za fizične in še tisočaka več za pravne osebe.

Ivana Zajc


Zadnji prispevki