Trenutno se predvaja:
6. marec 2021 ob 21:59 Novice

V Vipavi snujejo nova trajnostna turistična doživetja

Občina Vipava je lani prejela zlati znak Slovenija zelena destinacija, ki ga podeljujejo v okviru Zelene sheme slovenskega turizma.
Vipava je zlata zelena destinacija tudi zaradi Gozdne vasice Theodosius. Foto: Theodosius Glamping Vipava
Vipava je zlata zelena destinacija tudi zaradi Gozdne vasice Theodosius. Foto: Theodosius Glamping Vipava

Podeljeno priznanje pa prinaša zavezo k spodbujanju trajnostnega turizma tudi z akcijskim načrtom ukrepov, ki ga je nedavno potrdil občinski svet.

V zeleno shemo slovenskega turizma sta leta 2016 občini Ajdovščina in Vipava vstopili skupaj in prejeli srebrni znak. Po treh letih, ko je potrebno znak obnoviti, sta se odločili za samostojno pot. Vipavci so tokrat zlata zelena destinacija, tudi na račun gostilne Pri Lojzetu in Gozdne Vasice Theodosius, ki sta pridobili znaka zelena kuhinja in zeleni ključ. Andreja Škrlj iz Gozdne vasice Theodosius pojasnjuje, da so "vse naše enote zasnovane kot pametne sobe, sistem pa podpira tudi funkcijo varčevanja z energijo, ki zagotavlja energetsko učinkovito ogrevanje in hlajenje. K zeleni politiki našega obrata pripomoremo tudi z ločevanjem odpadkov, uporabo okolju prijaznih čistil, varčevanjem z vodo."

Na nekaterih področjih ocenjevanja občino čaka še nekaj dela, pravi direktorica Zavoda za turizem Trg Vipava Barbara Repovš: "Celostna prometna strategija, odlok za oglaševanje, tam smo bili malo šibki, ampak imamo čas tri leta, da to popravimo in že izvajamo prave korake v to smer." Razvijajo tudi nove trajnostne turistične produkte.
"Do naslednjega ocenjevanja bomo pridobili neko zeleno doživetje v vseh krajevnih skupnosti občine. Trenutno izvajamo projekte vinar za en dan in Visit Goče. Nam je pa cilj, da lahko vsaj pet doživetij izvajamo skozi celo leto."

V dogovorih pa so že s ponudniki s Slapa in iz Vrhpolja. V razcvetu je še kolesarski turizem s šestimi tematskimi vinskimi potmi, ne manjka niti priložnosti za ljubitelje bolj ekstremnih kolesarskih doživetij. Priložnost so prepoznali tudi ponudniki, ki nudijo izposojo običajnih in električnih koles.

Karin Zorn Čebokli


Zadnji prispevki