Trenutno se predvaja:
30. november 2020 ob 06:17 Novice

V Vipavski dolini bodo ponovno zasadili zelene protivetrne pasove

Petletni projekt Prilagajanja na vplive podnebnih sprememb v Vipavski dolini, ki poteka s pomočjo programa LIFE Evropske unije, se bliža zaključku.
Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Obrodil je prve sadove, saj bo kmetijsko ministrstvo na podlagi pridobljenih podatkov v Vipavski dolini ponovno zasadilo protivetrne pasove na zemljiščih, ki so najbolj izpostavljena burji. Naložba je ocenjena na milijon evrov in pol.

Na podlagi meritev, ki so jih opravljali na poskusnem zelenem protivetrnem pasu, ugotavljajo, da je njihova učinkovitost odvisna od hitrosti sunkov burje - večja kot je hitrost, manj so učinkoviti. Kmetijska zemljišča pa so zaščitena v dolžini sedemnajstkratnika višine pregrade, je povedal vodja oddelka za razvojne zadeve na občini Ajdovščina, Janez Furlan: "Če je pregrada visoka 10 metrov, je ta učinek opaziti v 170 metrih. Če postavimo pregrade v 200-metrskem rastru, kot so zgrajene dostopne poti, praktično ščitimo celotna polja v Vipavski dolini."

Protivetrne pregrade so v preteklosti ob melioriranju kmetijskih površin ponekod že zasadili, vendar so jih kmetje kasneje marsikje odstranili. Zdaj bi jih kmetijsko ministrstvo ponovno zasadilo po Vipavski dolini, skladno z melioracijskimi načrti iz 80. let prejšnjega stoletja, in sicer na zemljiščih, ki so najbolj izpostavljena vplivu burje, dodaja Furlan: "Gre za zemljišča med Podnanosom in Vrtovinom ter na območju Ajševice."

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pojasnili, da bi projekt financirali iz podnebnega sklada pod okriljem Ministrstva za okolje in prostor. Začetek priprav so načrtovali že letos, vendar zaradi epidemije med ministrstvoma še ni prišlo do izbora projektov in podpisa pogodbe, zato se vse vsebine prenašajo v prihodnje leto. V kolikor podnebni sklad v letu 2021 ne bo zaživel, ministrstvo že pripravlja spremembo Programa razvoja podeželja 2014 - 2020, v katero so umestili tudi projekte protivetrnih zaščit.

Karin Zorn Čebokli


Zadnji prispevki