Trenutno se predvaja:
5. december 2020 ob 10:06 Novice

Varstveno delovni centri: Najtežje jim je odvzeti bližino, stiske rok in objeme

Poleg vrtcev in osnovnih šol ostajajo v sosednji Italiji odprti tudi centri, ki nudijo pomoč osebam s posebnimi potrebami.
Slika je simbolična. Foto: BoBo
Slika je simbolična. Foto: BoBo

Varstveno delovni center Sklada Mitja Čuk na Kontovelu obiskuje 12 mladostnikov in odraslih z različnimi motnjami v razvoju. Zaradi pojava okužb so bili primorani center pred tremi tedni zapreti, te dni pa se vračajo v ustaljene tirnice. Dnevne aktivnosti sicer v času pandemije potekajo bistveno drugače, a kljub omejitvam je strokovna podpora izrednega pomena.

V varstveno delovni center sta se sredi tedna vrnila prva varovanca. Nekateri njihovi prijatelji so še v karanteni, drugi zbirajo pogum. Strahu pred okužbo je veliko, tudi zato v Skladu Mitja Čuk dnevno nudijo psihosocialno pomoč po telefonu, pove koordinatorka Varstveno delovnega centra, Tamara Operti: "Soočajo se z različnimi dvomi, z različnimi stiskami, ker se njihovi otroci znajdejo v posebnem trenutku, ker so šibki in v teh trenutkih ne vedo, kako bi jim lahko pomagali."

V prvem valu, ko so bili vsi centri zaprti, so stik z varovanci in njihovimi starši ohranjali tudi pred video klicev. Posledice so bile kljub vsemu opazne. Vzgojitelj v varstveno delavnem centru, Danijel Radetič: "Opaziti je bilo velik upad v zmogljivosti, v premikanju, ker so bili pač tri mesece neaktivni, zaprti v hiši."

V drugem valu veliko časa preživijo v naravi. Druženja, ki so jih bili vajeni v sklopu športnih in gledališke dejavnosti, niso dovoljena. Ustvarjalne delavnice potekajo individualno. Najtežje pa je oskrbovancem odvzeti bližino, stiske rok in objeme, doda Radetič: "Nekateri to zelo potrebujejo. Ker tega doma in v okolju nimajo, to potrebujejo pri nas. In pri teh je to velik problem."

Sklad Mitja Čuk finančno pomaga tudi socialno ogroženim družinam, organizira učno pomoč ter muzikoterapijo.

Špela Lenardič


Zadnji prispevki