Trenutno se predvaja:
21. avgust 2019 ob 16:01Novice

Varuh v novogoriškem Domu starejših občanov pohvalil programe

Direktor doma Bojan Stante je varuha opozoril na dolge čakalne vrste za starostnike, ki imajo najhujše težave.

Te se bodo v prihodnosti zagotovo še podaljšale, ker bodo postopoma ukinili varovani oddelek. Stavba, ki je bila zgrajena pred 40imi leti namreč ne zadostujejo več zahtevanim standardom in normativom.
Obisk je ena izmed oblik delovanja Varuha na terenu saj se na takšen način lahko pogovarja z ljudmi, ki do njegovega urada ne morejo priti, je po obisku pojasnil Svetina.
Zaradi tega, ker ti ljudje nimajo možnosti priti do nase in niso vešči elektronske pošte in elektronskih medijev. Po domovih hodimo napovedano in nenapovedano, bistvo pa je da se srečamo z ljudmi.
In poslušajo njihove pripombe, ki pa niso povezane samo z bivanjem v domu temveč tudi s splošno problematiko človekovih pravic. Delo zaposlenih in programi, ki jih izvajajo v novogoriškem domu upokojencev je varuh pohvalil.
Mi smo se seznanili z delo doma starejših občanov. Direktor in njegovi sodelavci so nam razložili, kako poteka pri njih življenja in kakšne težave imajo. Sodelavke in sodelavci in sam smo se odpravili po domu se pogovarjali z zaposlenimi in stanovalci. Moramo pohvaliti, kako dom deluje, pohvaliti moramo programe ki jih izvajajo za starejše.
Direktor novogoriškega doma Bojan Stante sicer že vrsto let opozarja na zastarelost standardov in normativov, ki veljajo za domove. Vrste čakajočih pa se bodo v Novi Gorici očitno še podaljševale, čeprav je že trenutno stanje zaskrbljujoče.
Za najhujše stiske ljudi je več kot 2 leti, ker ukinjamo varovani oddelek. Ta ne zadostuje zahtevam standardom in normativov. Zato se bo čakalna doba še podaljšala. Gre za najhujše stiske starostnikov in tudi za njihove svojce.
Prav zato bo varuh človekovih pravic vprašal pristojno ministrico zakaj novozgrajeni vendar nikoli vseljen dom za starejše občane v Vrtojbi. DUTB ga že več let neuspešno prodaja, namesto da bi država v njih namestili starostnike.
Nataša Uršič


Zadnji prispevki