Trenutno se predvaja:
24. maj 2019 ob 13:17 Novice

Vasko Atanasovski v Kopru: "To je treba ponoviti!"

Društvo prijateljev glasbe iz Kopra je sklenilo 56. koncertno sezono s šestim koncertom iz cikla Amabile, ki ga prireja v sodelovanju s koprskim Pokrajinskim muzejem. Navdušil je z Vaskom Atanásovskim.
Radio Koper
Vasko Atanasovski je svojo ustvarjalnost združil s primorskimi glasbeniki. Foto: Radio Koper/Lea Hedžet

Pred vsakim koncertom kustosi Pokrajinskega muzeja ponudijo obiskovalcem predavanja o posameznih eksponatih. Včerajšnji prispevek Radovana Cunje, ki je predstavil izvirnik kipa Pravičnosti z vrha Pretorske palače, je služil kot uvod v koncert rezidenčnega ansambla Društva prijateljev glasbe s slovitim saksofonistom in flavtistom Vaskom Atanásovskim.

Slavno ime, združeno z domačimi izvajalci, je napolnilo dvorano Pokrajinskega muzeja, v katerem se je tokrat razlegala makedonska ljudska glasba, ki jo je Vasko Atanasovski prirejal že pred leti za projekt Fire and Ice, v sodelovanju s kitaristom Vlatkom Stefanovskim in komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije. Tokrat je svojo ustvarjalnost združil s primorskimi glasbeniki oziroma glasbenimi pedagogi, dejavnimi v rezidenčnem ansamblu Društva prijateljev glasbe, ki ga vodi violinist Žiga Cerar, sicer tudi umetniški vodja koncertnega cikla Amabile. Tako ga je ocenil po sklepnem koncertu.

"Zelo smo zadovoljni, tudi s celotno sezono in koncertom z gostom Vaskom Atanasovskim. Navdušil nas je in veseli smo, da smo ga ponovno pripeljali. Odziv občinstva je bil fenomenalen."

S koncertom je bil zelo zadovoljen tudi Vasko Atanasovski:

"Polna dvorana in odlični aplavzi. To je treba ponoviti!"

Čeprav se je ansambel na trenutke nekoliko težje spopadal z makedonskimi ritmi, je pokazal dovolj fleksibilnosti in ambicij, da bi se lahko loteval še več novih, različnih projektov. To pa Žiga Cerar obljublja tudi naslednjo, 57. koncertno sezono Društva prijateljev glasbe, ki naj bi v prihodnje gostila več orkestrov.

Lea Hedžet


Zadnji prispevki