Trenutno se predvaja:
26. november 2020 ob 14:10 Novice

VDC Tolmin prejel evropski certifikat za kakovost na področju socialnih storitev

VDC Tolmin je kot prvi varstveno-delovni center pri nas prejel certifikat v Evropskem sistemu kakovosti na področju socialnih storitev, ki ga podeljuje Evropska platforma za rehabilitacijo.
Uporabniki redno telovadijo. Foto: VDC Tolmin
Uporabniki redno telovadijo. Foto: VDC Tolmin

V zadnjih letih so ga sicer že pridobili v 13 drugih organizacijah, ki se ukvarjajo predvsem z zaposlitveno rehabilitacijo. V tolminskem VDC-ju skrbijo za 46 odraslih z motnjo v duševnem in telesnem razvoju oz. po pridobljeni možganski poškodbi, delovni proces pa je glede na trenutne razmere prilagojen, tudi obiski so že od začetka oktobra prepovedani, kar povzroča nemalo stisk.

"Pred prazničnim decembrom uporabniki varstveno-delovnega centra Tolmin, stari od 21 do 75 let, izdelujejo novoletne voščilnice, najpomembnejša pa je skrb za zdravje," je povedala direktorica Sandra Medveš Berginc: "Vsak dan gredo ven, na sprehod, po vsaj malo D vitamina, vsak dan imajo telovadbo, igrajo namizni tenis in različne družabne igre. Skrbimo za to, da so dobre volje, da je vzdušje čim bolj pozitivno. Zdi se mi, da so seznanjeni z dejanskim stanjem, kaj se zunaj dogaja, da jim znajo naši zaposleni lepo razložiti in večkrat ponoviti, kar jih zanima."

V dveh enotah stalno biva 16 stanovalcev; od 30, ki po navadi prihajajo v dnevno varstvo, pa so po zahtevah ministrstva trenutno v nujnem varstvu le trije uporabniki, zato so uvedli tudi podporo preko videoklicev.

"Če bi se v prihodnje stanje, v kakršnem smo letos, ponovilo, želimo, da ne bi bilo prekinitev teh storitev za uporabnike. Pomembno je kontinuirano delo z njimi, kajti opažamo, da čim ostajajo doma, je hitro zaznati nek psihofizični upad, pa tudi različna duševna stanja se pojavljajo, stiske, stresi, nejevolja."

Takoj ko bodo razmere dopuščale, bodo spet uvedli tudi mobilno službo. Prav osredotočenost na posameznika je bil eden od ključnih 50 kriterijev za evropski certifikat kakovosti, za katerega je proces pridobitve trajal več kot leto dni.

Mariša Bizjak


Zadnji prispevki