Trenutno se predvaja:
15. september 2020 ob 14:55 Novice

Več električnih skirojev in več tatvin koles

Na koprski policijski upravi želijo ob tednu mobilnosti opozoriti na enostavno in hkrati nevarno uporabo električnih skirojev. Ker zakonodaja še ne predpisuje zaščitne opreme, uporabniki vozijo tudi brez čelade, poškodbe ob nesrečah pa so tudi težje.
V prihodnjih dneh bodo v slovenski Istri poostrili nadzor nad vozniki električnih skirojev. Foto: EPA
V prihodnjih dneh bodo v slovenski Istri poostrili nadzor nad vozniki električnih skirojev. Foto: EPA

Z električnimi skiroji se lahko danes vozimo le po površinah, ki so namenjene pešcem in kolesarjem ter v območjih umirjenega prometa. So cenovno dostopni, enostavni in moderni, a tudi nevarni, saj vozniki pa pogosto kršijo predpise, opaža policijski inšpektor Peter Leban:

"Veliko je vožnje po pločnikih s preveliko hitrostjo, oviranja pešcev, izsiljevanje prednosti, vožnje vse povprek"

Zakonodaja, ki bo zapovedala uporabo zaščitnih sredstev, je v pripravi. V prihodnjih dneh bodo policisti z redarji uporabnike v poostrenem nadzoru pozivali k uporabi čelad in pri ščitnikov:

"Ob zmanjšani vidljivosti in ponoči naj uporabljajo luči, otroci naj se vozijo le v spremstvu staršev, ne sami."

Povečala pa se ni le uporaba skirojev, na cestah je letos tudi več koles. Povpraševanje je ponekod močno preseglo ponudbo, zato je po oceni policije tudi več tatvin. V osmih mesecih letošnjega leta so obravnavali že 64 primerov, kar je 85 odstotkov več kot lani. Spremenil pa se je način tatvin, opaža kriminalist Andrej Rupnik:

"V zadnjem času opažamo, da storilci vedno bolj predrzno kradejo kolesa. Sredi belega dne kradejo kolesa, ki so zaklenjena na javnih površinah."

Policija domneva, da gre tudi za organizirane skupine tatov, ki so v skoraj polovici obravnavanih primerov kradli električna kolesa.

Več v spodnjem prispevku Tjaše Škamperle.Zadnji prispevki