Trenutno se predvaja:
14. april 2018 ob 15:50Novice

Več kemoterapije v Izoli šele v drugi polovici leta

Zapletlo se je pri razpisu za opremo lekarne, ki ga morajo zaradi tehničnih težav ponoviti.
Izolska bolnišnica Foto: BoBo

Decembra lani nabavljeni angiograf še ni popolnoma izkoriščen. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

V izolski bolnišnici so za letošnjo pomlad napovedali podaljšanje oskrbe za primere akutnih srčnomišičnih infarktov na 24 ur dnevno ter krepitev programa pripravljanja in izvajanja kemoterapije. V obeh primerih dejavnosti za zagon že potekajo, a zaradi vmesnih postopkovnih zapletov ne bodo uresničene kot napovedano. V primeru oskrbe infarktov gre za vprašanje zagotavljanja potrebnih sredstev, pri kemoterapiji pa za ponovitev razpisa za nakup dveh lekarniških komor.

V Splošni bolnišnici Izola bodo lahko že letos začeli pripravljati in izvajati osnovno kemoterapijo za bolnike po operaciji karcinomov prebavnega in urološkega trakta ter raka dojk, ko obsevanje ne bo mogoče. Dva specializanta se že pripravljata, strokovno podporo je ponudil tudi Onkološki inštitut iz Ljubljane.

Po uspešnem prvem delu razpisa so prostori nove bolnišnične lekarne deloma že opremljeni. Drugi del razpisa pa so razveljavili, je pojasnil strokovni direktor, Felice Žiža: "Zaradi tehničnih težav moramo delno ponoviti razpis za opremo lekarne, h kateri spadata tudi dve komori za pripravo kemoterapevtov. Predvidevam, da če ne bo zapletov, bi lahko z dejavnostjo začeli čez 4 do 5 mesecev."

Z odprtjem hibridne operacijske dvorane in nabavo novega angiografa decembra lani so si obetali tudi podaljšanje oskrbe pacientov z akutnimi miokardnimi infarkti na 24 ur dnevno. V ta namen so dodatno usposobili zaposlene, tudi v intenzivni negi. "Smo pa nekako obstali in se nismo uskladili glede financiranja tega dežurstva oziroma pripravljenosti cele ekipe. Tako da tukaj pričakujemo, da se bomo v naslednjih mesecih s financerjem dogovorili in bomo začeli tudi to izvajati," je še povedal Žiža. Projekt kardionet, ki je potekal med letoma 2010 in 2015, je sprva predvideval oskrbo teh pacientov v, v primerjavi z Ljubljano bližji, tržaški Katinari, nato pa nadaljevanje dejavnosti v Izoli, kar je ministrstvo za zdravje pred leti spodbudilo in podprlo.

Prispevek Mateje Brežan:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki