Trenutno se predvaja:
13. avgust 2020 ob 15:02 Novice

Več kot 700 pilotov za 100 metrov novega pomola

V koprskem pristanišču so začeli podaljševati prvi pomol. Gre za ključen strateški projekt Luke Koper v prihodnjih letih. Potek gradnje bo skrbno spremljala tudi lokalna skupnost.
Foto: Radio Koper/Andrej Šavko
Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

100 metrov novega pomola bo slonelo na 770 jeklenih ceveh, ki so v povprečju dolge 65 metrov. V morje jih je treba vstaviti, najprej z vibriranjem, nato zabijanjem. Slednje je lahko za prebivalce, tiste, ki živijo tik ob pristanišču, moteče. Zato je že v okoljevarstvenem soglasju za poseg določeno, da lahko poteka le dve uri dnevno.

Predsednik krajevne skupnosti koper Center Jadran Čalija pohvali izboljšanje komunikacije z Luko in napoveduje spremljanje gradnje:

"Če bo kršen dogovor o dveh urah zabijanja, bomo stopili v stik z Luko in jih opozorili na težave, če se bodo pojavile."

V Luki načrtujejo, da bo do konca marca prihodnje leto zgrajena operativna obala, skladiščne površine za zabojnike pa bodo zaključene predvidoma leto kasneje. Ko bo naložba zaključena, bi lahko pretovor kontejnerskih enot v pristanišču znašal dva milijona letno, nam je povedal predstavnik družbe Sebastjan Šik:

"Vemo, da si pristanišča konkurirajo med seboj na kontejnerskem segmentu. Zato je to ključna in strateška naložba, s katero bomo ohranili primat največjega terminala za kontejnerje v Severnem Jadranu."

Da bi tovor v pristanišče in iz njega prišel čim hitreje, v Luki že gradijo tudi tretji vhod. Ključen pa bo, pravijo, drugi tir.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki