Trenutno se predvaja:
25. september 2020 ob 12:51 Novice

Več krajev v Vipavski dolini pod vodo

Močni nalivi, ki z občasnimi prestanki od četrtkove noči zajemajo Goriško, povzročajo največ težav v občini Renče-Vogrsko. Naselje Renče je bilo v petek dopoldne bolj ali manj pod vodo. Tokrat za poplave ni kriva reka Vipava, ampak njeni pritoki.
Razlivanje reke Vipave. Foto: Andreja Gregorič
Razlivanje reke Vipave. Foto: Andreja Gregorič

Prebivalci Renč, predvsem tisti v bližini šole, so od zgodnjih jutranjih ur bili bitko z deročo vodo iz strug in hudourniških potokov. Dragan Pahor si je na vso moč prizadeval, da mu voda ne bi vdrla v hišo: "Kaj takega se v mojih 71-ih letih še ni zgodilo. Poplavilo nam je stroje, kosilke, kopačke, najbolj pa pralni stroj."

Zalivalo je stanovanja, kleti, zapirali so ceste, nam razmere opisuje poveljnik renških gasilcev in vodja intervencije Drago Skomina: "Imamo vse razpoložljive sile na terenu. Ja, hiš imamo, kar smo prejeli klicev, najhuje poplavljenih približno 15, jih je pa gotovo še več. Bo pa velika materialna škoda."

Kljub nenehnim opozorilom, da je potrebno jarke in vodotoke redno čistiti, iz tega ni nič, se priduša občinska svetnica Vanda Ožbot: "Ko se vzdržuje, se pokosi travo in vrže v struge. Vzdrževanja ni, ga ni."

S tem se strinja tudi župan občine Renče-Vogrsko Tarik Žigon: "To je malce širši problem, ki ga bo treba reševati z Direkcijo za vode, sicer na državni ravni tudi pritoke reke Vipave reševati. To ni samo v domeni občine, ampak predvsem tudi države."

Težave zaradi močnih nalivov in poplavljanj pa imajo tudi v ostalih krajih na Goriškem.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki