Trenutno se predvaja:
14. februar 2020 ob 13:42 Novice

Več zanimanja za slovenske srednje šole na Tržaškem

Na štirih šolah bo v prvih letnikih nekaj manj kot 140 dijakov. Tako kažejo podatki vpisov, ki so se zaključili konec januarja. Večji porast beležijo na znanstveni in humanistični smeri na obeh slovenskih licejih.
Več vpisov beležijo tudi na liceju Antona Martina Slomška. Foto: Primorski dnevnik
Več vpisov beležijo tudi na liceju Antona Martina Slomška. Foto: Primorski dnevnik

Na liceju France Prešeren bo v novem šolskem letu v prvih letnikih skupno 70 dijakov. Na znanstveni smeri se je število v primerjavi z lani podvojilo, pravi ravnateljica Loredana Guštin: "To je 34, če bomo ostali pri teh številkah, bomo imeli verjetno tudi dva oddelka. Na klasičnem liceju, ko smo trepetali do zadnjega, če bo, ker smo vložili veliko truda v prenovo programov, imamo deset vpisov, kar je za nas lep dosežek."

V primerjavi z lani beležijo več vpisov tudi na liceju Antona Martina Slomška. "Na humanistično smer se je vpisalo vsaj trikrat toliko dijakov. Že letoso smo udejanili kar precej novih projektov, od tega veliko športnih," nam je pojasnila ravnateljica Eva Sancin.

Na Tehniški zavod Žige Zoisa se je vpisalo dvanajst dijakov. Na izobraževalnem zavodu Jožef Stefan je bilo največ zanimanja za smer mehanika-mehatronika, je povedal ravnatelj Primož Strani: "Dober je bil odziv tudi za elektroniko in elektrotehniko, nekaj manj pa beležimo za program okoljskih biotehnologij, kar prepisujemo nekim spremembam v trendu, ki se dogajajo ciklično." V novem šolskem letu ne bo poklicne smeri grafika in dizajn: "Tržišče na področju grafike bo dobilo v naslednjih letih nek priliv svežih moči. Potrebujemo v našem ožjem okolju nove poklicne profile, vztrajat predolgo na enem, bi pomenilo, da bi se možnost zaposlitve za ta specifični profil potem zmanjševala." Na šoli opažajo, da se v zadnjih letih vse več dijakov ob zaključku srednješolskega izobraževanja odloča tudi za nadaljnji študij v Sloveniji.

Tjaša Lotrič


Zadnji prispevki