Trenutno se predvaja:
8. avgust 2018 ob 12:16Novice

Velika ogroženost, doslej pa manj požarov kot v prejšnjih letih

ARSO je, kot je običajno v tem letnem času, razglasila veliko stopnjo požarne ogroženosti za slovensko Istro in Brkine.
V prejšnjih letih je bilo na Krasu veliko podobnih prizorov. Foto: BoBo

Za Obalo in Brkine je Agencija za okolje Republike Slovenije razglasila veliko stopnjo požarne ogroženosti. Zadnji suhi dnevi z burjo so podrast izsušili, tako da že iskra lahko povzroči požar. Sicer pa tako koprski kot kraški gasilci letos beležijo za tretjino manj požarov v naravi.

Suho vreme je Obalo in Brkine obarvalo v rdeče, znak velike požarne ogroženosti. Kot vselej so gasilci pripravljeni na hitro posredovanje, ki pa je bilo doslej k sreči potrebno le v peščici primerov. Letošnje poletje namreč vozila koprskih in kraških gasilcev, ko gre za požare v naravi, več časa prebijejo v garaži kot v preteklih letih. Muhasto vreme in večje količine padavin so šli gasilcem na roke.

Direktor gasilske brigade Koper, Denis Glavina, je povedal: "Do zdaj je vsake toliko prišlo do kakšnega požara, ki smo ga z manjšo ekipo tudi rešili. To je normalno in ne odstopa od povprečja."

Kljub razglašeni visoki stopnji ogroženosti, je stanje v naravi še vedno dobro, je ocenil tudi vodja preventive v Zavodu za gasilno in reševalno službo Sežana, Boris Budal: "Spodnji del Krasa, komensko-tržaški, je veliko bolj suh kot preostali deli, med Sežano in Divačo. Se pa razmere slabšajo iz dneva v dan."

V nekaj dneh se stanje lahko zelo hitro spremeni, pravijo gasilci, ki posamične požare za zdaj dobro obvladujejo. Visoke temperature zanje niso tako zaskrbljujoče kot vlažnost zraka, če se bo spustila pod 40 odstotkov.

Vesna Potočar Godnič


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki