Trenutno se predvaja:
3. april 2020 ob 13:27 Novice

Velika škoda zaradi pozebe

Nizke temperature v zadnjih treh dneh so na sadnem drevju povzročile zelo veliko škodo. Na Primorskem je po prvih ocenah najhujše v zgornji Vipavski dolini, mraz pa ni prizanesel niti na Spodnjevipavskem, v Brdih in slovenski Istri.
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot kaže, je pozeba najhujše prizadela nasade na Zgornjevipavskem. Temperature so dosegale tudi več kot minus šest stopinj Celzija, kar je za cvetoče sadno drevje uničujoče. Kmetijski svetovalec Rajko Črv: "Največja škoda je povzročena na prav vseh breskovih nasadih in jo ocenjujemo na sto procentov. Nekje do višine 150 nadmorske višine je poškodovana tudi češnja in marelica,nekje med 70 in 100 odstotki."

Na Zgornjevipavskem je 40 hektarov češenj, 20 hektarov breskev in dobrih 23 hektarov marelic. Radovan Štor iz velikih Žabelj letos ne bo imel pridelka: "Trenutna škoda je na breskvah 100-procentna. Na marelicah isto, stoprocentna. Čakamo, kaj se bo dogodilo s češnjami. Že po prvem ogledu vidimo, da je več kot 60 procentov."

Nekoliko boljše je v spodnjem delu Vipavske doline. Specialist za sadjarstvo Vasja Juretič:
"Glede na izmerjene temperature je pozeba vzela del pridelka tudi v Spodnjevipavski dolini. Predvsem v nižjih legah, ki so bolj izpostavljene."

Na oceno bo potrebno počakati nekaj dni. Prav tako je v slovenski Istri. V vseh nižinskih delih so prizadete breskve, marelice, kaki, ponekod pa tudi zelenjadnice.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki