Trenutno se predvaja:
10. december 2019 ob 13:27 Novice

Veliko podjetij bi si izplačilo božičnice lahko privoščilo

Čeprav so poizvedovanja o višini nagrad v tem času že običajna stvar, se nanje odzove bolj malo delodajalcev, pa čeprav bi se lahko kateri z radodarnostjo do delavcev tudi pohvalili.
Foto: RTV
Foto: RTV

Proti koncu leta dobijo delavci nekaterih podjetij še božičnico, trinajsto plačo, ali nagrado za uspešnost. Lani je bila takšnega izplačila deležna slaba četrtina zaposlenih, povprečni znesek pa je znašal 731 evrov bruto. Veliko podjetij bi si izplačilo božičnice ali 13. plače lahko privoščilo, a tega ne storijo. Sindikati zato vsako leto pozivajo delodajalce, naj vendarle nagradijo svoje zaposlene, če poslujejo uspešno. Generalni sekretar obalne sindikalne organizacije Damjan Volf:

"V Obalni sindikalni organizaciji KS 90 letos opažamo nov trend, da so delodajalci kljub rekordnim dobičkom v letu 2018 in tudi letos kaže, da bo podobno, izjemno, izjemno previdni pri izplačilu poslovne delovne uspešnosti, ker opažajo ohladitev gospodarske rasti, in to jim pride v dani situaciji več kot prav".

Zelo visoke božičnice v Sloveniji običajno dobijo zaposleni v farmacevtskih podjetjih: Lek bo letos z novembrsko plačo izplačal 1350 evrov bruto, Krka 1700 evrov bruto. V Krkinih termah, vključno s strunjanskimi, bodo dobili manj, in sicer 1250 evrov bruto. Marsikje pravijo, da svoje zaposlene nagrajujejo sproti, že čez leto. Tako je na primer v koprski družbi KMK Box, kjer za konec leta načrtujejo še obdaritev otrok. V zavarovalnici Adriatic Slovenica, ki bo z novim letom postala del zavarovalnice Generali in bo tako po treh desetletjih prenehala obstajati kot samostojna pravna oseba, bo božičnica znašala 40 odstotkov povprečne novembrske plače v družbi. Izplačali jo bodo najpozneje 24. decembra. Delavci Postojnske jame bodo januarja dobili nagrado iz naslova kolektivne uspešnosti, ki pa ne bo enaka za vse. Njeno višino morajo še določili. Vsi so letos prejeli maksimalen regres v višini 1714 evrov neto, njihove majhne otroke bo obiskal tudi »božiček«. V Luki Koper zaposleni običajno dobijo 13. plačo in ne božičnice, a odločitve o tem še niso sprejeli.

Jasna Preskar
Zadnji prispevki