Trenutno se predvaja:
4. maj 2021 ob 08:08 Novice

Veliko zanimanje za brezplačno pravno pomoč v koprski občini

Koprska občina že osmo leto financira brezplačno pravno pomoč za socialno ogrožene občane. Izvaja jo Pravni center za varstvo človekovih pravic. V času epidemije je pravno pomoč poiskalo bistveno več občanov kot v letu prej. 
V času epidemije se je potreba po storitvah pravnega svetovanja okrepila.  Foto: Pixabay
V času epidemije se je potreba po storitvah pravnega svetovanja okrepila. Foto: Pixabay

Čeprav so vrata pisarne pravnega centra v središču Kopra spet odprta, vodja Margerita Jurkovič priporoča, naj se občani za pomoč raje predhodno naročijo. V času epidemije so klub omejitvam delali, število primerov se je povečalo: "Kar je bilo nenavadno, saj številne inštitucije niso delale. Pri nas je telefon zvonil trikrat več, veliko je bilo elektronske pošte. V zadnjem letu se je zelo povečalo povpraševanje po pomoči na području delovno-pravnih razmerij, veliko je bilo vprašanj glede nošenja mask. Tudi sami smo se morali veliko izobraževati."

Po pregledu vse dokumentacije, poskušajo najti ustrezno rešitev za vsak primer. Včasih zaključijo v petih minutah, včasih po več mesecih: "Veliko je tudi primerov, ki jih lahko nevladne organizacije uredimo z inštitucijami, uradi, ker je to nam lažje kot uporabniku," še dodaja sogovornica.

Pogoj za upravičenost do brezplačne pravne pomoči je socialna ogroženost posameznika. V program se lahko vključijo prejemniki denarne socialne pomoči, nizkih pokojnin oziroma trajno nezaposljivi. Velikokrat jih v pravni center napoti center za socialno delo.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki