Trenutno se predvaja:
12. november 2019 ob 13:13 Novice

Vetrnic v Brkinih ne bo?

V vaškem domu na Artvižah so se včeraj na pobudo nekaterih članov krajevnih skupnosti Artviže, Rodik in Brezovice srečali predstavniki vseh treh skupnosti in županja hrpeljsko-kozinske občine.

Udeleženci sestanka so se zbrali, da se seznanijo z mnenjem krajevnih skupnosti do postavitve vetrnic in stališčem občine do umeščanja vetrnic v občinski prostorski načrt.

Člani sveta krajevne skupnosti Rodik so zahtevali, da seja poteka za zaprtimi vrati, v nasprotnem primeru, so povedali, bodo sestanek zapustili. Po koncu sestanka je bila ena izmed sklicateljev, podpredsednica krajevne skupnosti Artviže, Martina Drožina, pomirjena: "Gospa županja je dejala, da občina dela na butičnem turizmu in da nikjer v naši občini nimajo v načrtih prostora za vetrne elektrarne in da oni s tem ne soglašajo." V Artvižah se člani sveta krajevne skupnosti o postavitvi vetrnic uradno še niso izrekali, je dodala Drožina: "Če pa vzamemo iz naših srečanj, sestankov, so trije za in dva proti."

V Rodiku svet krajevne skupnosti ostaja pri stališču, da vetrnic v svojem okolju ne želijo. V Brezovici, kjer naj bi stala ena vetrnica, pa svet krajevne skupnosti o tem še ni razpravljal, saj jih investitor s projektom še ni seznanil. Sicer pa je investitor Eolka pridobil soglasje nekaterih lastnikov zemljišč, kjer naj postavili vetrnice, in je na občino podal vlogo za spremembo namembnosti nekaterih parcel. Županja Saša Likavec Svetelšek: Mi smo v postopku spremembe OPN-ja. Do zdaj nismo imeli predvidene nobene lokacije za gradnjo, imamo pa pritiske. Nismo proti vetrnicam, ampak ne želimo jih v Brkinih!"

V petek bo na Artvižah zbor krajanov, ko naj bi občani od investitorja in strokovnjakov s področja vetrnih elektrarn dobili več informacij o projektu.

Vesna Potočar Godnič


Zadnji prispevki