Trenutno se predvaja:
27. januar 2021 ob 11:36 Novice

Vinogradniki lahko krčijo vinograde

Vinogradniki, ki zaradi krize s prodajo vina želijo krčiti vinograde, lahko to storijo tudi, če niso lani oddali vloge.
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Agencija za Kmetijske trge in razvoj podeželje je stopila nasproti vinogradnikom, ki zaradi posledic kovid epidemije želijo krčiti vinograde. Ne glede na to, da tega niso prijavili v roku, še vedno lahko storijo.

Kot je znano že od začetka epidemije lani, se vinogradniki zaradi bistveno zmanjšane potrošnje oziroma prodaj soočajao z razmeroma visokimi viški vina. Kleti so polne, tudi zaradi lanske dobre letine. Zato bi nekateri želeli krčiti vinograde še pred letošnjo glavno rastno sezono. Agencija za Kmetijske trge in razvoj podeželja jim gre naproti. Mojca Mavrič Štrukelj s Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica nam je razložila, da "prav zaradi tega negativnega vpliva epidemije na prodajo vina, lahko tisti vinogradniki, ki želijo letos krčiti vinograde še pred glavno rastno sezono, pa v letu 2020 niso vložili vloge za prestrukturiranje, vlogo vložijo takoj v prvih dneh aprila."

Vlogo je sicer potrebno vložiti leto pred načrtovanim prestrukturiranjem vinograda, v kolikor vinogradnik želi pridobiti podporo. Po oddaji vloge pod novimi pogoji bodo kontrolorji vinograde prednostno pregledali. "Vinogradnik pa jih bo lahko izkrčil takoj po ogledu kontrolorjev Agencije. Se pravi konec aprila oziroma začetek maja. Sajenje in pridobitev podpore pa bo lahko opravil spomladi 2022 ali pa 2023.", še dodaja Mavrič Štrukljeva. V čem je torej bistvena razlika z novo možnostjo? "Če kdo letos ne želi zaradi viškov vina, ki jih ima, obdelovati vinograd, ga lahko pokrči.", zaključi misel naša sogovornica.

Kljub temu, da lani ni oddal vloge. Bo pa lahko koristil podporo prihodnje in leto za tem.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki