Trenutno se predvaja:
8. november 2019 ob 12:09 Novice

Vipava 1894: Avstrijski lastniki nadaljujejo bogato tradicijo

Vinska klet Vipava 1894 nadaljuje tradicijo prve vinarske zadruge na Slovenskem, ki je bila ustanovljena pred 125 imi leti. Bila je ena vodilnih kleti, zatem pa zapadla v težave, še posebno, ko je pred leti prišla v last Ukrajincev.
Foto: Vipava1894
Foto: Vipava1894

Pred dvema letoma pa so jo kupili avstrijski lastniki in rezultati kažejo, da so z nakupom resno mislili in nadaljujejo in dograjujejo vinarsko dejavnost. Zaupanje vinogradnikov se je vrnilo, klet pa tako količinsko kot kakovostno raste, uvajajo tudi novosti. Letošnja letina je dobra.

Vodilo avstrijskih lastnikov je izboljšati, kar ni dobro in hkrati ohranjati bogato 125 letno tradicijo vinarstva v Vipavski dolini. Nakupa je obžalujejo in veseli so, da so jih v okolju dobro sprejeli. Od leta 2017, ko so prevzeli Klet Vipava 1984, je bila narejen pomemben korak naprej ocenjuje direktor Jakob Blažič. "Leta 2016 je Vipavska klet odkupila 360 ton grozdja, letos smo odkupili 2600 ton grozdja. Kar se tiče prodaje vina je rast podobna - tudi tukaj smo leta 2016 pridelali pod milijon litrov vina, dadanes smo pri 1,3 milijona. Imamo pa seveda še nekaj mesecev do konca leta."

Pred tremi leti je klet imela le 68 kooperantov, letos jih ima že 350. Z večino, s kar 60 odstotkov so podpisali dolgoročne pogodbe, kar nagrajujejo tudi z višjo odkupno ceno grozdja. Letos se je ta gibala glede na kakovost od 25 centov do 1,30 evra za kilogram. Vipavski vinogradi so letos dobro obrodili. Količinsko sicer nekaj manj kot lani, ko smo beležili rekordno letino, vendar pa je bila kakovost grozdja izjemno dobra. In tako bo tudi vino, je povedal enolog Marko Benčina. "Še posebej tiste sorte ki so bolj zgodnje, vključno z merlotom. Napoveduje se sicer dobra kakovost, celo boljšo kot v lanskem letu."

Uvajajo tudi novosti. Med njimi linijo terase in znamko Vipavec, ki je sicer najstarejše vino vipavske kleti. O kakovosti vin Kleti Vipava 1894 pričajo tudi številne visoke nagrade, ki so jih prejeli letos tako na domačih kot tudi tujih ocenjevanjih.

Ingrid Kašca BucikZadnji prispevki