Trenutno se predvaja:
2. april 2019 ob 10:11 Novice

Vipavska hitra cesta bo dobila poskusno protivetrno ograjo

Dela bodo ob spremenjenem prometnem režimu trajala predvidoma štiri mesece.
BoBo
Na vipavski hitri cesti je Dars začel z aktivnostmi za postavitev poskusne protivetrne ograje. Foto: arhiv BoBo

Tri testna polja protivetrnih ograj v skupni dolžini skoraj dva kilometra bodo postavljali Kolektor CPG, Petrič, CVP, GVO in Ponting. Na viaduktu Lozice bo protivetrna zaščita na obeh straneh hitre ceste v dolžini 350 metrov. Pri strelišču Mlake bo dobrih 400 metrov ograje v smeri proti Ajdovščini, nekoliko krajša bo na nasprotni strani. Med Logom in Vipavo pa bodo zaščito postavili le v smeri proti Ajdovščini, kjer bodo kombinirali jekleno ograjo in naravni nasip, ki ga bodo nadvišali z gabioni oziroma košarami s kamenjem.

Kot je pojasnil Marjan Koler iz Darsove službe za komuniciranje, bodo najprej postavili ograjo ob vozišču hitre ceste iz smeri Razdrtega proti Vipavi, nato še v obratni smeri. Dela bodo v vsako smer trajala predvidoma po dva meseca, promet pa bo potekal po drugi strani avtoceste dvosmerno oziroma bo urejen po enem pasu. Vrednost naložbe po pogodbi je 5,2 milijona evrov.

Po postavitvi testnih polj se bo začela druga faza, ki vključuje izvedbo stacionarnih in mobilnih meritev vetra pri petih pojavih močne burje. Meritve bodo opravljali izključno v obdobju med 1. oktobrom in 30. aprilom, ko je pričakovati višje hitrosti vetra. V kolikor prihajajočo zimo ne bo za to ustreznih pogojev, tako Koler, bodo meritve izvedli naslednje leto.

Karin Zorn


Zadnji prispevki