Trenutno se predvaja:
4. avgust 2020 ob 10:21 Novice

Vipavske breskve: manjša letina, višja kvaliteta

Letošnja letina breskev je zaradi pozebe manjša, vendar pa je kakovost dobra. Ajdovski Fructal že vrsto let odkupuje vipavske breskve iz katerih dela sok s posebno blagovno znamko. Odkupa zgodnjih sort ni bilo, začenja se odkup poznejših sort. 
Pridelovalec Radovan Štor med lansko dostavo breskev v Fructal. Foto: Radio Koper/Karin Zorn
Pridelovalec Radovan Štor med lansko dostavo breskev v Fructal. Foto: Radio Koper/Karin Zorn

Breskve iz Vipavske doline za Fructal že vrsto let odkupuje Kmetijska zadruga Vipava. O letošnjih razmerah razlaga Boris Bajc: "Glede na spomladansko pozebo smo pričakovali zelo zmanjšan odkup prvih, ranejših sort. Vendar do tega odkupa ni prišlo, ker so bile količine premajhne in so se prodale na prostem trgu kot konzum. Zdaj pa nekako proti koncu tedna načrtujemo prve odkupe sorte veteran in upamo, da bomo pobrali kakih 50 ton, ki smo jih po pogodbi sklenili s Fructalom."

Za primerjavo, pred desetimi leti so odkupili tudi tisoč ton breskev, zadnja tri leta pa od 150 do 200 ton. O kakovosti letošnjega pridelka pa je Bajc povedal: "Kvaliteta je sorazmerno dobra. Letina je majhna in s tem se tudi kvaliteta znatno popravi. Razmere vremenske so idealne. Ni velikih vročinski valov, dežja je dovolj. Tako da je letina, kar je prestalo spomladansko pozebo visoke kvalitete." Odkupna cena bo na lanskoletni ravni. "Cena je kot lani. Oziroma bomo videli, bo verjetno še kakšen cent višja, ampak zaenkrat govorilo zgolj o tem, kot je bilo lani. Se pravi z dodatkom za vipavsko breskev 28 centov"

To je zajamčena cena. Za morebitno višjo se bodo še dogovarjali. Odkup breskev se bo predvidoma zaključil sredi meseca.

Ingird Kašca Bucik


Zadnji prispevki