Trenutno se predvaja:
27. februar 2020 ob 06:49 Novice

Vlada v odhajanju hiti z odločitvami glede pomorske pilotaže

Družba Piloti Koper je na predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjana Šarca naslovila poziv k izvedbi notranje revizije in zadržanju podpisa pogodbe o izvajanju gospodarske javne službe pomorske pilotaže.
Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Poročali smo, da je novo javno podjetje že ustanovljeno in išče upravitelje čolnov ter pomorske pilote, ki bi edini opravljali to službo v koprskem pristanišču. Zasebno podjetje, ki to dejavnost opravlja 24 let, napoveduje tožbe.

Vlada, ki naj bi opravljala le tekoče posle, je pohitela. Sprejela je Uredbo o izvajanju gospodarske javne službe pomorske pilotaže. Veljati je začela včeraj. V njej piše, da je javno podjetje edini izvajalec pomorske pilotaže v pristanišču, da ima v vsaki izmeni vsaj dva pomorska pilota in dva upravljalca plovil. Podjetje vodi Radko Malačič, ki pojasnil zaenkrat ne želi dati. Vprašati smo ga želeli, kdaj bo tovorne ladje v pristanišče in iz njega prvič pospremil pilot novoustanovljenega podjetja. Do danes se lahko kandidati prijavijo na oglase, ki jih je podjetje objavilo na Zavodu za zaposlovanje - išče 6 pilotov in 5 voditeljev čolnov. Preden bodo ti prvič zapluli, bo morala vlada dati soglasje za cene storitev. Plače zaposlenih so zaenkrat neznanka. Podjetje Piloti, v lasti Valterja Kobeje, to dejavnost opravlja četrt stoletja in pri tem ustvarja dobiček. Slednjega bi rada država zdaj zase. Na vlado so naslovili poziv k zadržanju podpisa pogodbe o izvajanju gospodarske javne službe. Prepričani so, da podelitev monopola državnemu podjetju ni v javnem interesu in napovedujejo uporabo vseh pravnih sredstev.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki