Trenutno se predvaja:
14. julij 2020 ob 11:01 Novice

Voda iz Vogrščka tudi za namakanje Zgornje Vipavske doline

Zgornja Vipavska dolina ima kakovostne kmetijske površine, a nima dovolj vode. To se bo spremenilo z gradnjo novega namakalnega sistema. Pokril bo dobrih 2000 hektarjev zemlje, vodo pa bo črpal iz Vogrščka. A to se ne bo zgodilo brez sodelovanja kmetov.
Pogled na Vipavsko dolino. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc
Pogled na Vipavsko dolino. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc
Zadrževalnik Vogršček je objekt vodne infrastrukture v lasti države, ki je bil zgrajen v obdobju med letoma 1986 in 1989 z namenom zadrževanja poplavnih valov in zadrževanja vode za potrebe namakanja kmetijskih površin. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Vodo iz jezera Vogršček bodo uporabili tudi za namakanje Zgornje Vipavske doline, razlaga Janez Furlan z Občine Ajdovščina:

"Projekt bo na območju Ajdovščine in Vipave največji infrastrukturni projekt po gradnji hitre ceste. Primarni cevovod smo poskusili prostorsko umeščati na javne površine."

Na približno 2200 hektarjih bodo postavili 25 kilometrov cevovoda. Ta sistem trenutno umeščajo v prostor in preučujejo različne možnosti namakanja. Sledilo bo sodelovanje s kmeti, razlaga dr. Marina Pintar z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani:

"Naša zakonodaja za gradnjo namakalnih sistemov zahteva, da se lastniki zemljišč strinjajo s tem."

Novost bo pomembna za lokalne pridelovalce, je prepričana sogovornica:

"Naravne danosti so v Vipavski dolini izjemne, ene boljših v Sloveniji - manjka le voda."

Prva predstavitev namakalnega sistema bo avgusta. Gradbeno dovoljenje bo predvidoma pripravljeno čez dve leti. Za uresničitev projekta bodo skušali pridobiti evropska sredstva, stroške delovanja novega sistema pa bodo pokrili kmetje.

Ivana Zajc


Zadnji prispevki