Trenutno se predvaja:
8. oktober 2019 ob 09:51 Novice

Voda v Istro iz zajetja Malni?

Župani istrskih občin bodo pojasnili, zakaj so se odločili, da bodo iskanje rešitve za dodatni vir vode vzeli v svoje roke.
Radio Koper
Navezavo na zajetje Malni je omenjala tudi študija v 70-tih letih. Foto: Kovod arhiv io Koper

Župani občin slovenske Istre so pred dnevi sporočili, da se jim zdi časovnica, ki jo pripravlja delovna skupina za nov vodni vir, neustrezna. Po zadnji koordinaciji je koprski župan Aleš Bržan namignil, da imajo svojo rešitev:

"Sprejeli smo, na podlagi informacij, ki jih imamo, katera bi bila ta rešitev. Predlagali bomo postopke, da se to čimprej izpelje."

Ta rešitev naj bi bila navezava na vodno zajetje Malni. To je ena od možnosti, ki so jih v minulih desetletjih že predvideli v študijah. A danes vseeno preseneča, pravi direktor Kovoda, ki iz Malnov oskrbuje prebivalce Postojne in Pivke, David Penko:

"Tega predloga nisem še videl, niti nisem bil vprašan. Če imajo v mislih črpanje vode za 500 litrov na sekundo, bi bilo to tehnično in zakonodajno težko in realno izvedljivo."

Na Direkciji za vode odločitev, da bi občine same iskale rešitev, obžalujejo, saj da tako znova ubirajo pot, ki doslej ni obrodila dolgoročne rešitve. Delovna skupina je v projektni nalogi predvidela preučitev štirih variant rešitve, kar naj bi trajalo več let. Predolgo, menijo v Istri. Župani so se povezali z istrskimi poslanci, kako naprej, bodo povedali danes.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki