Trenutno se predvaja:
7. april 2020 ob 07:00 Novice

Vrata in ograde med ljudi, ki so povezani

V vasi Mlini je Slovenija čez noč postavila železna vrata, ki preprečujejo prehod skozi zaselek, saj so zaprta in zaklenjena. Slovenska policija krajanov do včeraj še ni obvestila, kako bo omogočen prehod tistim, ki so do njega upravičeni.
Foto: Vinko Zupančič
Foto: Vinko Zupančič

Postavitev železnih vrat sredi vasi Mlini v bližini mejnega prehoda Sočerga je pri sosedih sprožila kar nekaj nezadovoljstva. Župan Buzeta, Siniša Zulić po eni strani razume, da bodo s tem lahko preprečili nezakonite prehode: "Osebno pa menim, da vrata in ograde med ljudi, ki so povezani sorodstveno in prijateljsko, ne sodijo in vnašajo nemir v kraj, kjer se nihče ni spraševal, kje je meja."

Foto: Vinko Zupančič

Lokalna skupnost na slovenski strani za postavitev vrat sredi ceste ni vedela do prejšnjega četrtka. Predsednik krajevne skupnosti Gračišče, Dušan Arko, je sicer spomnil, da so pristojne že večkrat opozorili na voznike, ki so predvsem v času turistične sezone skozi Mline hitreje prišli na Hrvaško. Policija, ki bi prehajanje nadzirala, pa tam ni bila vedno prisotna. Zato Arko upa, da bodo vrata preprečevala prehajanje meje tistim, ki so to izkoriščali, ne pa tudi tistim, ki so do tega upravičeni, denimo dvolastnikom: Slovencem, ki imajo zemljišča na hrvaški strani in obratno, Hrvatom, ki imajo zemljišče na slovenski strani.

Na Policijski upravi Koper so pojasnili, da upravičenci po SOPS-u ne bodo dobili ključev, ampak bodo morali za vsak prehod najprej poklicati policiste, ki bodo po preveritvi prišli odklenit vrata. O vsem tem jih bodo obvestili z dopisom, ki ga nameravajo izobesiti na panelna vrata.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki