Trenutno se predvaja:
19. april 2021 ob 15:09 Novice

Vse več KS na Bistriškem prepušča upravljanje pokopališč Komunali

Na Bistriškem, kjer je 11 pokopališč, je komunalno podjetje v lanskem letu poleg pokopališča v Trnovem prevzelo v upravljanje še tistega v Podgradu. Zanimanje za predajo upravljanja so izrazili še v nekaterih krajih.
S pokopališči v kar nekaj primorskih krajih še vedno upravljajo krajevne skupnosti, ki pa se soočajo s težavami, saj delo opravljajo povečini prostovoljno. Foto: Radio Koper
S pokopališči v kar nekaj primorskih krajih še vedno upravljajo krajevne skupnosti, ki pa se soočajo s težavami, saj delo opravljajo povečini prostovoljno. Foto: Radio Koper

Da krajevne skupnosti (KS) upravljajo pokopališča, je po besedah direktorja Komunale Ilirska Bistrica Igorja Batiste v slovenskem merilu prej izjema, zlasti po letu 2016, ko je bil sprejet zakon o pokopališki in pogrebni dejavnosti. Krajevne skupnosti se ob tem soočajo z administrativnimi in operativnimi težavami: "Krajevne skupnosti ob upravljanju pokopališč ne morejo biti vedno 100-odstotno na razpolago. Volonterskega dela je vse manj, čedalje več je službenih obveznosti od jutra do večera in verjamem, da bodo prej ali slej pokopališča prešla v upravljanje podjetij, ki so za to registrirana."

Lani so tako na pobudo KS prevzeli v upravljanje pokopališče v Podgradu. Po dopolnitvi vse zakonsko predpisane dokumentacije in zgodovine pokopov so najemnikom poslali pogodbe, doslej so jih dobili nazaj približno polovico. Najemnike pri tem ponavadi skrbi, ali se bo cena najema dvignila. "Najemnine so enotne za področje celotne občine, in sicer letna najemnina za enojni grob znaša 22,50 evra, za dvojni 35,40 evra, brez DDV-ja."

Kot je dodal Batista, bodo še letos prevzeli tudi pokopališče v Knežaku, interes za predajo krajevnih pokopališč v upravljanje komunalnemu podjetju pa so izrazili tudi na Premu in v Sabonjah.

Mateja Rolih Maglica


Zadnji prispevki