Trenutno se predvaja:
23. november 2020 ob 12:30 Novice

Za brezplačne prevoze starejših na Tolminskem še en nov avtomobil

Vseslovenski mreži Prostofer so se to jesen pridružili tudi v občinah Kobarid in Bovec, medtem ko Območno združenje Rdečega križa Tolmin brezplačne prevoze starejših v sodelovanju s tolminsko občino nudi že dobri dve leti.
Foto: Rdeči križ
Foto: Rdeči križ

Vseslovenski mreži Prostofer so se to jesen pridružili tudi v občinah Kobarid in Bovec, medtem ko Območno združenje Rdečega križa Tolmin brezplačne prevoze starejših v sodelovanju s tolminsko občino nudi že dobri dve leti. V tem času so pomagali več kot 480 osebam in prevozili 50.000 kilometrov. Ker je bilo potreb več, kot so jih z enim avtomobilom lahko opravili, so doslej prostovoljci uporabljali tudi svoja vozila, pred kratkim pa so s pomočjo občine, Fundacije humanitarnih in invalidskih organizacij ter drugih donatorjev in prostovoljcev uspeli kupiti še en avtomobil.

Z avtom do zdravnika in tudi trgovine

Na Tolminskem je delež starejših zelo visok, nemalo starostnikov nima svojcev, zato je potreb po prevozih velik. Največkrat jih vozijo na zdravniške preglede v Šempeter in Ljubljano, pa tudi do drugih zdravstvenih ustanov in zdravilišč, pojasnjuje sekretarka območnega združenja Rdečega križa Tolmin, Marjanca Velišček. "Tudi ko je javni prevoz, so ti starejši zelo slabo mobilni. Včasih se je problem usesti že v avto. Naši vozniki gredo do vrat in ga dostavijo do zdravnika, so tudi spremljevalci. Zdaj pa se je pokazala tudi velika potreba po trgovinah, tako da hodimo tudi v trgovine. Potem pa smo razmišljali, da bi to razširili še na uradne institucije, na primer, če ima kdo opravek na upravni enoti, centru za socialno delo ali kje drugje. Nemalokrat gredo prostovoljci na pot že sredi noči, da so uporabniki do sedmih zjutraj že na pregledu."

Prostovoljci – trenutno je aktivnih 30, potrebovali pa bi jih še več – vozijo ob vseh urah, dnevih in po vsej Sloveniji, dodaja mentorica in koordinatorka prostovoljcev pri tolminskem rdečem križu, Teja Poberaj: "Večinoma so to mlajši upokojenci imamo pa zadnje čase tudi nekaj mlajših. Dobro je, da je prostovoljec družaben, da zna poklepetati pa tudi, da spoštuje načelo zaupnosti – da vse, kar mu starejša oseba pove v avtu, ostane tam."

Foto: Osebni arhiv

Do novega avtomobila tudi z dobrodelno limonado

Dodaten avto jim bo prav prišel tudi pri razvozu hrane. 10.000 evrov je zanj prispevala tolminska občina, odzvali so se Fundacija humanitarnih in invalidskih organizacij, organizatorji festivala Gora Rocka, podjetje Taljat upravljanje in prostovoljec Dan Isteny, čeprav je tudi sam trenutno brezposeln. Denar je domiselno zbiral z akcijo 'Brezplačna limonada za dober namen'.

"Sam nimam toliko denarja, da bi lahko podaril 200, 300 evrov. Zato sem razmišljal, da bi sprožil neko akcijo zbiranja. In sem prišel na idejo z limonado. Super se mi zdi, da najprej nekaj daš in potem dobiš nazaj v obliki prispevkov." Tako je dober mesec dni vsak dan v Tolminskih koritih delil limonado. Izračunal je, da je naredil 840 litrov limonade in za nov avtomobil za prevoze starejših tako zbral skoraj 3.000 evrov. "Kar nekaj časa je šlo, res, so mi pa tudi lokalni gostinci priskočili na pomoč, ker so v lokalih zbirali limone, ki so jih prinesli domačini, dobil sem darilne bone za nakup limon v Hoferju, pa tudi druga lokalna podjetja so pomagala."

Ica, kot nasmejanega 33-letnika že od otroštva kličejo prijatelji, se je pred kratkim lotil študija podjetništva in tudi sam postal prostovoljec voznik. Zavedanje o (ne)pomembnih stvareh v življenju mu je zagotovo dala tudi izkušnja pred tremi leti, ko je premagal raka. "Občutek, da pomagaš družbi, je res dober."

Mariša Bizjak


Zadnji prispevki