Trenutno se predvaja:
15. februar 2020 ob 20:39 Novice

"Za kvalitetna delovna mesta potrebujemo stimulativno okolje"

Severno primorska Gospodarska zbornica igra povezovalno vlogo med gospodarstveniki in ostalimi deležniki pri ustvarjanju poslovnega okolja.
Na ajdovsko prihajajo podjetja in celotne Slovenije. Vir: wikimedia.commons
Na ajdovsko prihajajo podjetja in celotne Slovenije. Vir: wikimedia.commons

Zato je tudi Severno primorska Gospodarska zbornica pripravila srečanje z župani šestih Goriških občin in gospodarstveniki. Med občinami širše Goriške je trenutno gospodarskemu razvoju najbolj prijazna ajdovska občina. Se pa tudi vse ostale trudijo ustvarjati čim boljše pogoje in tako privabiti vlagatelje.

Lokalne skupnosti so tiste, ki na več načinov lahko ustvarjajo ugodno poslovno okolje za razvoj gospodarstva. "Za razvoj podjetja in ustvarjanje kvalitetnih delovnih mest potrebujejo podjetja stimulativno ugodno poslovno okolje. To pomeni čim manj birokratskih ovir, mogoče kakšne spodbude", nam je pojasnila direktorica Severno primorske gospodarske zbornice Nevenka Vovk Rožič.

Med občinami na širšem Goriškem je po mnenju zbornice najbolj stimulativna občina Ajdovščina s številnimi ukrepi. Kateri so odločujoči, nam je povedal župan Tadej Beočanin: "Subvencije za nakupe stavbnih zemljišč, odkupovanje zemljišč v poslovnih conah, komunalno opremljanje in neposredno prodaja podjetnikom glede na njihove potrebe, skrajšanje postopkov..)." In pa seveda pomoč pri zagotavljanju kadrov. Na ajdovsko tako prihajajo podjetja in celotne Slovenije in tudi iz tujine. Odprli bodo novo poslovno cono v Črničah, ostale cone, skupaj na 300 hektarjih, so zapolnjene. "Jasno pa je, da bomo vzporedno z resornimi ministrstvi in iskali nove možnosti za izgradnjo poslovnih con, predvsem v Ajdovščini".

Na ajdovsko odhajajo tudi podjetja iz novogoriške občine, zato je ustvarjanje boljših pogojev ena ključnih nalog občinskega vodstva. "Kar bomo zagotovili v kratkem času so cone, kjer se bodo lahko razvijale naše gospodarske družbe.V širšem smislu pa želimo povezovati raziskovanje, inovacije in izobraževanje. To velja za nas kot prestolnico širše regije, tudi čezmejne. Tudi s kolegom Ziberno imava vizijo, da bo naslednji cikel EZTS, prijav na evropske razpise osredotočen na gospodarstvo", nam je pojasnil župan Klemen Miklavič.

V ospredju je nova poslovna cona Meblo Vzhod in ureditev obstoječe cone Meblo zahod.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki