Trenutno se predvaja:
24. november 2020 ob 12:18 Novice

Začasno čakanje na delo lahko izkoristimo za izobraževanja ali usposabljanja

Zaposleni, ki so jih delodajalci v času epidemije razporedili na začasno čakanje na delo ali skrajšan polni delovni čas, lahko v tem obdobju izboljšajo svoja znanja in veščine.
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Programe je pripravil zavod za zaposlovanje, izvajajo pa jih različni pogodbeni sodelavci.
Interventni ukrepi, ki subvencionirajo čakanje na delo oziroma skrajšan delovni čas, so preprečili množično odpuščanje in tudi preživetje podjetij v času epidemije. Lahko pa zaposleni ta čas izkoristijo za različna usposabljanje in izobraževanja. Kdo se lahko vključi, pojasnjuje direktorica novogoriške enote zavoda za zaposlovanje, Tanja Cink: "Ni potrebno, da so brezposelne osebe. Pomembno je, da imajo status zaposlenega, ki ga je delodajalec dal na začasno čakanje oziroma mu odredil skrajšan delovni čas."

Na Goriškem so na voljo tečaji tujih jezikov, tečaji za digitalno pismenost, za voznika viličarja, za varnostnika, operaterja CNC naprav, za knjigovodska in računovodska dela, socialnega oskrbovalca in drugi. Obenem pa ponujajo tudi preverjanje in potrjevanje nacionalnih poklicnih kvalifikacij. Tanja Cink razloži: "To pomeni, da se v bistvu preverjajo in potrjujejo že pridobljena strokovna znanja, spretnosti ali izkušnje, ki so jih osebe pridobile na različne načine, tudi izven formalnega izobraževanja. In ti udeleženci, ki uspešno opravijo tako preverjanje ali potrjevanje, prejmejo tudi javno veljavno listino. S tem dokazujejo sposobnost za opravljanje poklica ali poklicnih nalog."

Na voljo je poklic varnostnika, nepremičninskega posrednika, socialnega oskrbovalca in voznika viličarja. Za brezposlene tovrstna usposabljanja in izobraževanja pomenijo pridobitev dodatnih znanj in veščin, pri zaposlenih na čakanju pa, pravi Tanja Cink, " ... pomenijo v bistvu pomoč pri ohranjanju delovnih mest."

Usposabljanja in izobraževanja so brezplačna.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki