Trenutno se predvaja:
12. januar 2021 ob 13:33 Novice

Začelo se je cepljenje splošnega prebivalstva

Danes se je v nekaterih zdravstvenih domovih začelo cepljenje splošnega prebivalstva proti Covidu -19. Prvi bodo cepljeni starejši od 80 let. Že zdaj je jasno, da bo cepljenje postopno, saj odmerkov za vse, ki so izrazili interes, danes ni dovolj.
 Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Kopru se bo cepljenje začelo popoldan ob 14.00, potekalo bo na enem mestu, v ambulanti za diabetes v središču Kopru. Izbrani zdravniki so cepilni ekipi posredovali sezname. Interesa je seveda več, kot so prejeli prvih odmerkov, a strokovna direktorica Ljubica Kolander Bizjak pomirja: "Prijav je že sedaj več, kot je odmerkov cepiva. Na vsako ambulanto dobimo 10 odmerkov. A upam, da bomo naslednji teden dobili še in da bomo cepili vse starejše od 80 let, ki si to želijo, in naprej še druge."

Skoraj vsi domovi so se organizirali tako, da zdaj ne bodo cepili družinski zdravniki, ampak centralno, na enem mestu. Zato si morajo starejši urediti tudi prevoz do -denimo Zdravstvenega doma Sežana, kjer se cepljenje začne jutri in bo trajalo še v četrtek, nam je povedala glavna sestra Mateja Prelc: "Cepili bomo v Zdravstvenem domu Sežana, tudi za vse periferne ambulante iz vseh kraških občin. Vsi naročeni pacienti bodo klicani, naročeni so na uro."

Odmerke so dopoldan že prejeli tudi v Zdravstvenem domu Ajdovščina, nam je povedal direktor Egon Stopar: "Pravkar sem podpisal prevzem cepiv. Prvo cepljenje bomo izvedli v petek, vsi imajo sporočeno uro. Ministrstvo je dalo usmeritev, naj najprej precepimo najstarejše."

V novogoriškem zdravstvenem domu bodo v četrtek začeli cepiti v telovadnici Ledine. Prejeli so 315 odmerkov cepiva, kar pomeni približno 10 na ambulanto družinske medicine. Strokovna vodja Polona Capomlunghi Pegan pojasnjuje, da so zdravniki tisti, ki so oblikovali seznam, koga najprej poklicati: "Najprej smo poklicali starejše od 80 let, ki imajo pridružene kronične bolezni. Prosili smo vse zdravnike, da posredujejo imena 15 kandidatov, ki so na tej listi. Vemo, da je težko primerjati enega bolnika z drugim, a cilj je, da bi cepili čim večje število ljudi."

V Izoli so danes cepili prvih 30 občanov, nadaljevali bodo jutri. V sredo bodo cepili tudi v Zdravstvenem domu Tolmin, v petek pa tudi v prostorih zdravstvenega doma Ilirska Bistrica.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki