Trenutno se predvaja:
30. november 2020 ob 07:25 Novice

Začenja se organiziran izlov cipljev

Jutri se za slovenske ribiče začne sezona ribolova cipljev in drugih pridnenih rib, ki se bo zaključila konec aprila prihodnje leto.
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Letos bo v organiziranem izlovu sodelovalo enajst ribičev z 12 plovili iz vseh treh obalnih mest. Za vodjo so spet izbrali koprskega ribiča Matjaža Radina, ki ga mora še uradno potrditi pristojno ministrstvo.

Skupina ribičev, ki se je prijavila na razpis kmetijskega ministrstva za organiziran izlov cipljev, v zadnjih dneh spremlja jate v Piranskem zalivu. Vlogo opazovalca je prevzel ribič iz Portoroža, pojasnjuje vodja letošnjega izlova, Matjaž Radin: "Ob ugodnem vremenu in pravem trenutku se skupina zbere v Portorožu in odrinemo na določene pozicije, kjer lahko polagamo mreže."

Do konca aprila se bodo na izlov cipljev v piranskem in strunjanskem rezervatu lahko skupinsko odpravili največ desetkrat. Skupina mora biti pri ribolovu vsaj 150 metrov oddaljena od objektov, ki so namenjeni gojenju morskih organizmov. Zaradi ohranjanja ribjih staležev morajo upoštevati omejitve glede velikosti očes, pa tudi glede dolžine mrež.

Radin pravi: "Celotna skupina lahko uporabi največ osem kilometrov mrež. To je okrog dva kilometra kroga, kar na morju ne predstavlja skoraj nič. "

Poleg različnih vrst cipljev bodo skupinsko lovili tudi druge ribe, predvsem orade, brancine, ribone in ovčice. Zadnja leta je vse več tudi skakavk. Količinsko pa skupinskega ribolova ni mogoče primerjati s sezonami iz preteklosti, ko so v povprečju izlovili od 40 do 50 ton cipljev.
Radin je razložil: "Nam je pomemben tudi drugi vidik, to je ohranjanje tradicije, identitete in skupinskega ribolova."

Slovenski ribiči največ cipljev tradicionalno prodajo v lokalnih ribarnicah, medtem ko za restavracije, ki so zaradi epidemije trenutno zaprte, ciplji tudi sicer niso zanimivi, še dodaja Radin.

Lea Širok


Zadnji prispevki