Trenutno se predvaja:
20. september 2019 ob 12:55 Novice

Začenjajo se dnevi v čast velikemu pesniku in duhovniku Simonu Gregorčiču

Danes se pričenjajo 9. Gregorčičevi dnevi, ki vsako leto počastijo primorskega pesnika in duhovnika Simona Gregorčiča. Polaganju cvetja na pesnikov grob v Libušnjah bo sledil kulturni program v umetnikovi rojstni hiši na Vrsnem pri Kobaridu.
Radio Koper
Dogajanje se na Vrsnem pri Kobaridu pri Gregorčičevi rojstni hiši pričenja danes popoldne. Foto Ivana Zajc/Radio Koper

Z Gregorčičevimi dnevi Goriški literarni klub Govorica in novogoriška knjižnica Franceta Bevka počastita literata, ki je primorsko kulturno krajino zaznamoval z danes ponarodelimi pesmimi. Letošnje prireditve se osredotočajo na uglasbitve Gregorčičeve poezije. Zvrstili se bodo trije dogodki na treh različnih lokacijah, ki so zaznamovale življenjsko pot »goriškega slavčka«: Vrsno, Nova Gorica in Gradišče nad Prváčino. Dogajanje se na Vrsnem pri Kobaridu pri Gregorčičevi rojstni hiši pričenja danes popoldne, kot je povedala organizatorka, predsednica Goriškega literarnega kluba Darinka Kozinc:

»Osrednji dogodek se seveda zvrsti pred Gregorčičevo hišo, večinoma z učenci, sledita literarno druženje in njegova poezija. Prihodnji četrtek bo osrednji dogodek v Knjižnici Franceta Bevka v Novi Gorici. Ker smo se posvetili njegovim pesmim, bo mogoče slišati njegove uglasbene poezije. Sledi pogovor z našim znanim ustvarjalcem Miranom Rustjo, nato pa sledi zelo zanimiva multimedijska predstavitev Gregorčiča Lada Jakše.«

12. oktobra se bodo na Gradišču nad Prváčino spomnili 10-letnice tamkajšnje Gregorčičeve spominske poti, ki vodi od Renč do Gradišča nad Prvačino in čez Rabatovec ter je še danes zelo obiskana. Ob tej priložnosti pripravljajo recital pesnikove poezije in bogat glasbeni program. Organizatorji napovedujejo, da si bodo prihodnje leto, ko se zvrstijo jubilejni, deseti Gregorčičevi dnevi, prizadevali za postavitev obeležja s ponarodelimi verzi tega priljubljenega primorskega ustvarjalca.

Ivana Zajc


Zadnji prispevki