Trenutno se predvaja:
1. junij 2020 ob 10:30 Novice

Začetek akcije Primorci beremo - do sedaj prebrali že 86.000 knjig

Danes se začenja nova edicija projekta Primorci beremo, ki je namenjen odraslim ljubiteljem leposlovja. Knjižnice jih vabijo, da preberejo nekaj literarnih besedil slovenskih avtorjev. Na voljo so najrazličnejši naslovi, v ospredju sta poezija in proza.
Goriška knjižnica Franceta Bevka je ena izmed knjižnic, ki sodeluje v pobudi Primorci beremo. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc
Goriška knjižnica Franceta Bevka je ena izmed knjižnic, ki sodeluje v pobudi Primorci beremo. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

V okviru pobude Primorci beremo je treba letos prebrati pet knjig: "Vsi sodelujoči bralci morajo prebrati štiri prozna dela in eno pesniško zbirko," razlaga Peter Pavletič s Knjižnice Cirila Kosmača Tolmin, kjer so akcijo pred 14. leti izvedli prvič. Letos se zaradi izrednih razmer pričenja nekoliko pozneje. Na izbiro bodo tako klasična kot tudi sodobna besedila, našteva Pavletič: "Na seznamu je 64 proznih del in 13 pesniških zbirk. Gre za knjige različnih avtorjev - med njimi so tudi Primorci. Na voljo so denimo biografski romani, kriminalke, znanstvena fantastika … Spomnili smo se tudi avtorjev, katerih obletnice obeležujemo letos, med njimi so Tone Seliškar, Ciril Kosmač in France Bevk."

Na letošnjem bralnem seznamu je tudi leposlovje priznanih sodobnih avtorjev, denimo Gabriele Babnik, Suzane Tratnik, Mitje Čandra. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

Projekt pomembno vpliva na bralno kulturo, je prepričana direktorica Knjižnice Piran Patricija Višnjevec: "Primorske knjižnice smo ponosne, da je v vseh teh letih sodelovalo preko 11.000 bralcev, ki so skupaj prebrali več kot 86.000 del slovenskih ustvarjalcev."

Primorci so pod okriljem pobude do sedaj prebrali že 86.000 knjig. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

Domača literatura je vredna pozornosti, poudari sogovornica: "Na ta način primorski, pa tudi slovenski knjižni prostor vsakič zaživi s prebranimi knjigami. Tako utrjujemo pripadnost skupni kulturni identiteti."

Uvodnih prireditev v knjižnicah letos ne bo. Organizatorji se nadejajo, da bodo jeseni že lahko pripravili tradicionalna literarna srečanja ob koncu akcije.

Ivana Zajc


Zadnji prispevki