Trenutno se predvaja:
16. januar 2019 ob 14:04 Novice

Začudenje ob obvestilu o začetku pripravljalnih del za drugi tir

Obvestilo je bilo konec decembra objavljeno v Uradnem listu, čeprav še ni bil sprejet naložbeni program. Objava pomeni, da bosta morala Luka Koper in Petrol marca začeti plačevati pristojbino. V Kolektorju CPG pa še ne vedo, kdaj bodo začeli graditi.
Vlak na obstoječem tiru blizu Črnega Kala.

Obvestilo ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek o začetku pripravljalnih del na trasi drugega tira, ki ga je konec decembra objavila v uradnem listu, vzbuja začudenje. V podjetju Kolektor CPG, ki je bilo izbrano za gradnjo dostopnih cest, o tem ne vedo ničesar. Preverili smo, katera pripravljalna dela so se torej začela.

Ko smo ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek na začetku decembra lani vprašali, kdaj se bodo začela pripravljalna dela, je zatrdila, da je pogoj sprejetje investicijskega programa. Začetek pripravljalnih del po njenih besedah dejansko pomeni začetek gradnje proge Divača-Koper. "Verjamem, da se mora to zgodili zelo, zelo na začetku leta," je še dejala.

Zakaj je torej le nekaj dni zatem v uradnem listu objavila obvestilo o začetku del? Na ministrstvu danes pojasnjujejo, da pripravljalna dela niso le gradnja dostopnih cest, ampak, kot piše tudi v Zakonu o drugem tiru, arheološke raziskave in priprava dokumentacije. In ta dela so se začela pred sklenitvijo koncesijske pogodbe in brez investicijskega dokumenta, ki ga bo vlada obravnaval še ta mesec, odobriti ga mora tudi nadzorni svet 2TDK.

Kolektor CGP, ki je bil izbran za gradnjo dostopnih cest, bo lahko začel delati, ko bo potrjena finančna konstrukcija. V Kolektorju, ki ima pogodbo podpisano, torej še naprej čakajo. O tem, kdaj bi lahko začeli delati, ne vedo.

Ovir, da Luka Koper in Petrol začneta plačevati takso na pretovor, ki je en od virov financiranja drugega tira, pa ni več. Obvestilo ministrice je bilo namreč pogoj, da se pristojbina začne obračunavati s prvim marcem. Za Luko bo to pomenilo približno osem milijonov, za Petrol pa dva milijona evrov na leto.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki