Trenutno se predvaja:
14. oktober 2019 ob 09:04 Novice

Zaključuje se sanacija spominske cerkve v Javorci

Dobrih 100 let stara cerkev, posvečena padlim avstro-ogrskim branilcem soške fronte, je zaradi lesene konstrukcije zelo izpostavljena vremenskim razmeram. Prav zato je nujno redno vzdrževanje objekta.
www.dolina-soce.com/Leonardo Olmi|
Trenutno obnavljajo streho, ki je v preteklosti zaradi lesenih delov večkrat zamakala. Foto:Leonardo Olmi

Cerkev Svetega duha je kulturni spomenik državnega pomena, lani je dobila tudi znak evropske dediščine. Leta 2016 so v njej že restavrirali poslikan lesen strop, leto pozneje so rekonstruirali še zvonik. Trenutno obnavljajo streho, ki je v preteklosti zaradi lesenih delov večkrat zamakala. Konservatorski nadzor izvaja novogoriška enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Vodja enote Ernesta Drole opozarja, da je treba biti pri takih obnovah pozoren na posamezne detajle:

"Vojaki, ki so se znašli tu, so bili zelo dobro izučeni v svojih obrteh. Pri izvedbi spomenika so te obrti uporabljali. Danes pa je tega znanja manj, zato je treba te obrtnike posebej dobiti. Potrebna je zelo velika previdnost in znanja."

Pri sanaciji, ki spada v čezmejni projekt Walk of Peace, sodelujeta tudi Občina Tolmin in Posoški razvojni center. Vrednost celotne obnove v Javorci je 70 tisoč evrov. Matjaž Kos z Občine Tolmin:

"Občina Tolmin je za izvajanje te investicije pridobila finančna sredstva v okviru programa Interreg Slovenija - Italija, kjer je 85 odstotkov stroškov upravičenih iz tega programa, 15 odstotkov doda Občina Tolmin."

Poleg menjave strehe in posameznih lesenih detajlov med streho ladje in prezbiterija obnova zajema še sanacijo dostopne poti in rekonstrukcijo prvotne lesene ograje ob tej poti.

Meta Škvarč


Zadnji prispevki