Trenutno se predvaja:
24. september 2020 ob 14:50 Novice

Zakon o osebni asistenci rabi spremembe

Trenutno se zakon ne izvaja v prid samostojnega neodvisnega življenja uporabnikov, ti lahko postanejo objekt različnih interesov.
Na fotografiji je sup, na katerem je oseba na invalidskem vozičku. Za samostojno in aktivno življenje si prizadevajo tudi v Zvezi Sonček. Foto: Zveza Sonček
Na fotografiji je sup, na katerem je oseba na invalidskem vozičku. Za samostojno in aktivno življenje si prizadevajo tudi v Zvezi Sonček. Foto: Zveza Sonček

Dolgo pričakovan Zakon o osebni asistenci je bil sprejet pred tremi leti, izvajati so ga začeli prvega januarja lani. Pomisleke so kmalu izrazila nekatera društva, med njimi Sonček - Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije. Potrebe po spremembah so skozi svoje delo opazili tudi strokovni delavci.

Naraščajo potrebe ali zgolj število prosilcev?
Od januarja lani se je število uporabnikov osebne asistence povečalo s 311 na 1.818. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo za izplačila osebne asistence potrebovalo približno 78 milijonov evrov. Trenutno deluje 4.000 osebnih asistentov, ki z izvajalci oziroma zaposlovalci sklenejo pogodbe o zaposlitvi. Med sistemskimi pomanjkljivostmi, ki jih omogoča ohlapnost zakona, predsednik Zveze Sonček Iztok Suhadolnik med drugim izpostavlja:
"Vsakega, ki bo oddal vlogo za osebnega asistenta, bo obiskala komisija, ki odloča o upravičenosti in o številu ur za osebnega asistenta. In v veliki meri so te vloge ugodno rešene. A vložijo jih tudi mnogi, ki niti ne bi rabili osebnega asistenta oziroma bi mu pripadale druge storitve, a jih nimajo na voljo. In to je njihova edina možnost za pomoč. Osebni asistent praktično lahko postane kdorkoli, ki ustreza minimalnim pogojem in se ne preverja kompetenc, strokovnosti, usposobljenosti izvajalcev. Tako se žal med izvajalci oziroma zaposlovalci, s katerimi asistent sklene pogodbo o zaposlitvi, najdejo tudi dejavnost mizarstva, prevozništva, računovodstva in drugih. Pa še: trditev, da je najboljši asistent družinski član uporabnika, saj ga ta najbolje pozna, ne pije vode."

Podcenjenost položaja družinskega pomočnika
Če osebni asistent postane družinski član, hendikepirana odrasla oseba ni nič bolj osamosvojena od primarne družine; vse to pa je podlaga za pokroviteljski odnos ali celo zlorabo znotraj družine, še opozarjajo različna društva. Suhadolnik pa omenja še neprimernost vprašalnika za dodeljevanje ur osebne asistence, podcenjenost položaja družinskega pomočnika. Družinski pomočnik dobi znesek minimalne plače, osebni asistent pa plačo.
Zakon o osebni asistenci je v osnovi dober in napreden, še meni Suhadolnik, a njegova odprtost je privedla do izvajanja, ki ne sledi namenu zakona, to pa je zagotavljanje tiste pomoči, tistih storitev, ki jih posameznik potrebuje za neodvisno, aktivno, vključujoče življenje v skupnosti. Praksa zaposlovanja družinskih članov za osebne asistente naj ne bi pripomogla k večji samostojnosti in neodvisnosti uporabnikov, kar bi moral biti cilj zakona. A kaj, ko je položaj družinskega pomočnika tako zelo podcenjen. Koordinatorica invalidskega varstva Centra za socialno delo Južna Primorska, Mojca Čavničar:
"Tudi mi na terenu, če ugotovimo v praksi, kdaj predlagamo, naj uporabnik prosi za zunanjega asistenta. Tako se lahko ohranjajo primarne vloge v družini, poleg tega pa so družinski člani bolj razbremenjeni, če del dela prevzame zunanji osebni asistent. Nimamo pa vzvodov za posegati v pogodbena razmerja med zaposlovalcem in asistentom. Če pa ugotovimo kakšno neskladje, moramo to sporočiti naprej, tudi na pristojno ministrstvo ali inšpektorate."

Manipulacij ne bo, če bo sistem dober
Koordinatorji invalidskega varstva na centrih za socialno delo so z uporabniki na terenu ves čas v stiku:
"Sam sistem osebne asistence je ta trenutek lahko zmanipuliran, če smem tako reči. Obstajajo namreč sistemske pomanjkljivosti. Moje osebno mnenje je, da če bi bil sistem boljši in če bi že imeli zakon o dolgotrajni oskrbi, priložnosti za manipulacij ne bi bilo," še dodaja Mojca Čavničar.
Da bo treba nadgraditi določene segmente ureditve osebne asistence, se je pokazalo tudi skozi evalvacijo, ki jo je pripravil Inštitut RS za socialno varstvo. A o konkretnih spremembah je trenutno preuranjeno govoriti, poudarja pristojno ministrstvo.

Mateja Brežan

Svetovalni oddaji, v kateri smo obravnavali temo osebne asistence, lahko prisluhnete s klikom na spodnjo povezavo.

Zadnji prispevki