Trenutno se predvaja:
10. avgust 2019 ob 12:19 Novice

Zamenjali bodo kretnice in tire ter postavili dodatne zidove

Jutri ob 10th bodo za 72 ur zaprli železniško progo med Koprom in Divačo. Slovenske železnice so dela načrtovale že pred nesrečo vlaka v Dolu. V Luki Koper pravijo, da so na zaporo proge pripravljeni.
BoBo
Slovenske železnice so dela načrtovale že pred nesrečo vlaka v Dolu. Foto: BoBo

Do torka bo proga med Koprom in Prešnico zaprta. Na postaji v Dolu bodo zamenjali kretnico. V predoru, kjer se je konec junija zgodila nesreča vlaka s kerozinom, bodo namestili še dodatne zaščitne ponjave in uredili odvodnjavanje, pravi prvi mož železnic Dušan Mes:

"Hkrati bomo v tem času zamenjali 150 metrov tira, saj je bil po nesreči postavljen le začasno. Do sedaj je bila dovoljena hitrost le dvajset kilometrov na uro, po menjavi bo spet normalna hitrost."

Na zgornjem delu proge bodo zgradili dodatne protihrupne in protipožarne zidove. Prav te dni minevajo tri leta od zadnjega večjega požara ob progi. V tem času so železnice zagotovile več ukrepov, da ob tirih ne gori tako pogosto, kot v preteklosti. Za potniški promet bodo organizirali nadomestni avtobusni prevoz, a z nekaj izjemami. Pripravljeni so tudi v pristanišču. Luka Koper je opozorila poslovne partnerje na zaporo. V tem času bodo nakladanje in razkladanje kamionov na kontejnerskem terminalu omogočili tudi v nočnem času, predvsem jutri in ponedeljek. Slovenske železnice medtem opravljajo monitoring v vrtinah pri Dolu in Hrastovljah, v katerih do sedaj kerozin ni bil zaznan:

"Kolikor je nam znano, so v jaških kurilna olja. Ali so nova ali stara, ali kdo to zliva v jaške, težko rečem. Nam to ni znano."

Agencija za okolje je prijavila prisotnost mineralnega olja v vrtini policiji, saj gre za onesnaženje.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki