Trenutno se predvaja:
16. september 2019 ob 12:31 Novice

Zanimanje za šolanje na domu raste

Naša zakonodaja omogoča tak način izobraževanja od leta 1996, vendar so se prvi otroci začeli šolati na domu pred petnajstimi leti. Takrat so bili štirje, danes jih je že več kot 300.
BoBo|Učbeniki
V Sloveniji se več kot 300 osnovnošolk in osnovnošolcev izobražuje doma. BoBo

Pred leti se je Mojca Stojkovič, sicer učiteljica razrednega pouka iz Sežane odločila, da bo svoja otroka šolala na domu:

»Sem sama učila pred leti otroke na obali, ki so se šolali na domu. Ko sta moja zrasla, ko je prišla odločitev o šolanju na domu, mi je bilo dragoceno, da jima lahko dam svoje znanje in čas.«

Z otrokoma vsak dan naredi plan, kaj bodo počeli, popoldnevi pa so namenjeni različnim športnim dejavnostim in krožkom, zato jima druženja s sovrstniki ne manjka:

»Gre za to, da lahko en dan izbereta matematiko, drugi dan matematiko in slovenščino. En dan vzameta "brainnobrain" domačo nalogo-hitro računanje, lahko pa gresta eno uro skakat na trampolin. Onadva si oblikujeta dan, jaz pa jima povem, kaj mora biti narejeno. Velikokrat se zgodi tako, da sta zelo samostojna

Na Osnovni šoli Bogomirja Magajne v Divači se v letošnjem šolskem letu na domu izobražuje šest otrok. Ravnateljica Damijana Gustinčič pravi, da imajo v zadnjih petnajstih letih dobre izkušnje, izpostavlja pa tudi odgovornost staršev, ki jo prevzamejo ob šolanju otrok doma:

»Starši, ki so se odločili za tak način izobraževanja so vedno jemali znanje kot vrednoto. Tukaj ni izpuščanja snovi, ker na dolgi rok se to vsekakor obrestuje. Če starši vedo, da se do znanja pride z rednim delom in učenjem, potem tu ni težav, seveda pa je zelo pomembno, koga imajo za domačega učitelja

Otroci so sicer vpisani v šolo, ki je v njihovem okolišu in kjer ob koncu šolskega leta opravljajo izpite iz določenih predmetov ter nacionalni preizkus znanja. Če učenec preverjanja znanja ne opravi uspešno, mora v naslednjem šolskem letu nadaljevati izobraževanje v javni ali zasebni osnovni šoli.

Tjaša Lotrič


Zadnji prispevki