Trenutno se predvaja:
2. december 2020 ob 07:00 Novice

Zaostrene epidemiološke razmere se odražajo tudi v pogrebnih zavodih na Primorskem

Zdajšnje zaostrene epidemiološke razmere in številne smrti zaradi novega koronavirusa se odražajo tudi v pogrebnih službah na Primorskem.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Število pogrebov se je zelo povečalo predvsem v novembru, zaradi gneče pri upepeljevanju pokojnikov pa se je tudi podaljšal čas od smrti do pokopa. Do večjih zastojev kljub vsemu ne prihaja, so pa pogrebi postali brezosebni, ugotavljajo v primorskih pogrebnih službah.

Do oktobra posledic novega koronavirusa niso občutili, a novembra se je število pogrebov drastično povečalo, sporočajo iz pogrebnih storitev Benko v Prvačini na Goriškem. Za tretjino več pogrebov imajo tudi v novogoriški Komunali, svojci pa si v nasprotju s priporočili NIJZ o žarnem pokopu želijo tudi klasičen pokop v krsti, ugotavlja direktor Darko Ličen: "Nekaj takih primerov smo imeli. Ampak, žal, spoštujemo tudi to, da posamezniki ne upoštevajo priporočil."

Ugotovitvi, da se je zaradi daljšega čakanja na upepelitev v ljubljanskem krematoriju podaljšal čas do žarnega pogreba s treh na sedem ali deset dni, se pridružujejo tudi v Okolju Piran. Njihova pogrebna služba je samo novembra opravila 29 prevozov pokojnikov, 11 ali dobra tretjina jih je preminula zaradi covida-19. Nekaj nevšečnosti pa jim povzroča shranjevanje umrlih v hladilnih prostorih, dodaja Jana Pines: "To prostorsko stisko rešujem sproti. Če pa se bodo razmere še zaostrile, nam je pomoč ponudila tudi civilna zaščita Občine Piran."

Podobne so razmere z večjim številom pogrebov tudi v Izoli, medtem ko na Koprskem porast pogrebov ni bil odraz covida, poudarja Marko Ugrin iz Marjetice Koper: "Prirast zaradi epidemije opažamo šele zadnjih nekaj dni."

Na Sežanskem je pogrebov približno toliko kot lani, v zadnjem času pa pokojnike sprejemajo predvsem iz domov za starejše in bolnišnic, sporočajo še iz pogrebnih služb na Primorskem.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki