Trenutno se predvaja:
15. julij 2019 ob 13:33 Novice

Zaradi vode s Krasa in iz Istre položnice ne bodo višje

Rižanski vodovod še vedno odkupuje vodo od sosednjih vodovodov in zagotavlja, da tega lastniki javnega podjetja - to so občani, ne bodo občutili.
MMC RTV SLO/shutterstock|
Višje stroške, ki jih prinaša voda iz Krasa in Istre, bodo krile Slovenske železnice. Foto: MMC RTV SLO

Glavnino vode za oskrbo občanov in turistov v slovenski vode Rižanski vodovod kupi - od Istrskega in kraškega vodovoda. To se na položnicah ne bo poznalo, pravi direktor Martin Pregelj:

"Za ta strošek je Rižanski vodovod takoj odprl posebno stroškovno mesto, kamor striktno beležimo vse stroške v zvezi s tem in ta strošek bo obrnjen na povzročitelja, to so Slovenske železnice. Slovenske železnice bodo pa naprej reševale z zavarovalnicami ali s kom drugim."

Že skoraj tri tedne je kerozin ujet v kraških plasteh. Kje in kako se giblje, ne vedo niti poznavalci morfologije krasa. Dr. Mitje Prelovšek, Inštitut za raziskovanje Krasa:

"Na podlagi preteklih teh izlitij izvemo, da se lahko kerozin zadržuje neposredno pod mestom izlitja še do jesenskih padavin. Lahko bi pa pritekla manjša količina tudi že prej."

Odstranitev ujetega kerozina v podzemlju na kemičen ali biološki način ni priporočljiva. V.d. direktorica Agencije za okolje Lilijana Kozlovič

"Začetno razmišljanje je bilo, da to ni izvedljivo. Ta skupina je prejšnji teden zasedala, tako da pričakujemo, da bomo imeli jutri njihov rezultat glede tega, ali je možno ali ne, tako na naravni način, naravna remediacija, kot tudi pospešena remediacija. Jutri bomo vedeli več o tem."

Delovna skupina, ki išče rešitev za nov vodni vir za Istro in Kras medtem nadaljuje delo.


Zadnji prispevki