Trenutno se predvaja:
8. julij 2020 ob 13:18 Novice

Zaščita vinogradov po zeleni trgatvi

Zaradi viškov vina, ki so se pri pridelovalcih pojavili predvsem zaradi zmanjšane prodaje v času epidemije koronavirusa in količinsko bogate lanske letine, je država ponudila ukrep zelene trgatve.
Koliko vinogradnikov se  je odločilo za zeleno trgatev, še ni znano, obstaja pa bojazen, da bi vinogradniki vinogradov po opravljeni zeleni trgatvi ne zaščitili pred boleznimi in škodljivci. To bi lahko imelo zelo neugodne posledice. Foto: Radio Koper
Koliko vinogradnikov se je odločilo za zeleno trgatev, še ni znano, obstaja pa bojazen, da bi vinogradniki vinogradov po opravljeni zeleni trgatvi ne zaščitili pred boleznimi in škodljivci. To bi lahko imelo zelo neugodne posledice. Foto: Radio Koper

Zeleno trgatev morajo opraviti do 10. avgusta. Strokovnjaki vinogradnike pozivajo k zaščiti vinogradov pred boleznimi in škodljivci, ko bodo porezali in zavrgli grozdje. Specialist za varstvo rastlin pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica, Ivan Žežlina:

»Pozorni naj bodo na določene bolezni, predvsem na peronosporo. Treba je predvsem poškropiti tiste vinograde, ki so nekako mlajši, triletni, štiriletni, to so že rodni vinogradi. Skratka, treba je paziti, da nam ta pozna peronospora, ki se lahko v tem času pojavi, nekje konec avgusta ali pa v septembru ne naredi škode, ker les slabše dozori in imamo posledično škodo tudi v naslednjem letu«.

Če se vinograd zanemari, so posledice lahko več letne. Pomembno pa je v tem času varstvo pred ameriškim škržatkom, ki povzroča zelo nevarno karantensko bolezen zlato trsno rumenico. Škropljenja je potrebno opraviti prav v tem času. Večina jih je že opravila, razen na Krasu.

Ivan Žežlina: »Letos je bil ta zamik škropljenja proti škržatku na Krasu mogoč do 10. julija, predvsem zato, ker je trta zelo neenakomerno in dolgo cvetela zaradi znanih vremenskih pojavov v aprilu in maju.«

Vinogradniki moraj po protokolu obesiti rumene lepljive plošče in v kolikor se nanje ulovijo več kot štirje odrasli škržatki je treba škropljenje ponoviti.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki