Trenutno se predvaja:
25. marec 2020 ob 07:33 Novice

Zaščitna maska, ki jo lahko natisnemo s 3D tiskalnikom

Potrebe po zaščitnih maskah se v času epidemije koronavirusa večajo, zato ajdovska civilna zaščita testira novo masko. Namenjena je večkratni uporabi, natisnemo jo lahko s 3D tiskalnikom.
Ajdovska civilna zaščita testira novo masko (fotografija je simbolna). Foto: EPA
Ajdovska civilna zaščita testira novo masko (fotografija je simbolna). Foto: EPA

Zaščitne maske so vse bolj iskane, opozarja poveljnik občinskega štaba civilne zaščite v Ajdovščini Igor Benko in dodaja: "V Sloveniji se jih trenutno ne da niti dobiti, tudi cena je v primerjavi s ceno pred to krizo, ki jo zdaj doživljamo, poskočila štirikratno."

Ajdovska civilna zaščita je v sodelovanju z lokalno zobozdravstveno kliniko in več podjetniki izdelala prototip novega tipa maske. Natisniti jo je mogoče s 3D tiskalnikom, narejena je iz gume in filtra, razlaga Benko: "Njene dobre lastnosti so, da se jo lahko po uporabi razkuži z alkoholom ali razkužilom. Tudi filter je mogoče po uporabi zamenjati, tako da gre v bistvu za masko za večkratno uporabo."

Sogovornik k sodelovanju vabi podjetja: "Da nam bi vsi, ki se ukvarjajo z izdelavo filtrov, dali material, ki se uporablja v teh maskah, tako da bi ga lahko vgrajevali vanje. To je poziv: pomagajmo si!"

Model maske bo na voljo javnosti, izdelovali jih bodo lahko posamezniki ali podjetja, ki imajo 3D tiskalnik.

Ivana Zajc


Zadnji prispevki