Trenutno se predvaja:
9. oktober 2019 ob 14:18 Novice

Zasipavanje morja zakonito, a po mnenju Zavoda za varstvo narave nepotrebno

Med Žusterno in izlitjem Badaševice občina gradi obmorski park. Za ureditev plaže bodo del morja zasuli. Zavod za varstvo narave opozarja, da je zasipavanje morja nepotrebno in predvsem škodljivo za morski ekosistem.
Radio Koper
Ob vseh načelnih stališčih odločevalcev na nacionalni in lokalni ravni o varovanju morja, zgodba o zasipavanju za plažo pušča grenak priokus. Foto: Radio Koper/Lea Širok

Lokalna skupnost je za izvedbo posega zadostila vsem zakonskim zahtevam. Agencija za okolje na odseku obale, ki ni zavarovan, ni zahtevala ne presoje vplivov na okolje, ne okoljevarstvenega soglasja. Na Zavodu za varstvo narave so prepričani, da bi bil morski park lahko še lepši brez zasipavanja. Prostor za kopalce bi lahko po njihovem mnenju uredili tudi z lesenimi mostovži. S tem bi se izognili dviganju velikih oblakov mulja z morskega dna, spornost posega pojasnjuje vodja piranske enote Zavoda dr. Robert Turk, ki je na to opozoril tudi koprsko občino:

"Poleg tega, da je po našem mnenju prostora na kopnem tam več kot dovolj, tam. Morda bi se skalomet dalo preurediti brez posega v morje, da bi se na njem lahko tudi ležalo. Osebno mislim, da smo v morje posegali že več kot dovolj in da je skrajni čas, da s tem nehamo."

Dviganje mulja bo namreč škodilo ekosistemu v Semedelskem zalivu, kjer se je v zadnjem času znova vzpostavilo ravnovesje, dodajajo. Poleg tega se poseg dogaja na območju daljinskega vpliva na travnik pozejdonke. Turk je prepričan, da je ARSO naredil napako, ker ni zahteval naravovarstvenega soglasja. Predstavnik za stike z javnostmi z ARSA Andrej Vuga odgovarja:

"Naravovarstvenega soglasja nismo zahtevali, ker se nameravani poseg ne nahaja na območju, ki ima s področja ohranjanja narave poseben status in prav tako se ne nahaja na območju varovanih gozdov ali gozdnih rezervatov."

Na koprski občini odgovarjajo, da bodo z nasutjem pridobili površine za rekreacijo. Naložba ima gradbeno dovoljenje in vsa potrebna soglasja. In zakaj se niso odločili za okoljsko manj škodljivo rešitev? V prihodnje bodo pomisleke Zavoda za varstvo narave v največji možni meri vključili v svoje projekte, zagotavljajo.

Lea Širok


Zadnji prispevki