Trenutno se predvaja:
7. december 2019 ob 09:35 Novice

Zavod Modri december utrjuje svoje temelje

Zavod za spodbujanje zavedanja avtizma in Aspergerjevega sindroma Koper Modri december je v letošnjem letu dobil nov zagon. Trenutno je na prelomni točki, nastopil je čas za profesionalizacijo delovanja.
Profesionalizacija delovanja prinaša nove izzive. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan
Profesionalizacija delovanja prinaša nove izzive. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Prepoznavnost nevladne organizacije, Zavoda Modri december, je po razglasitvi njegove vodje Patricije Lovišček za osebnost Primorske leta 2018 naglo narasla. Tako laična kot strokovna javnost se vse bolj udeležuje strokovnih seminarjev in predavanj, ki jih organizira zavod, vedno več pa je tudi prošenj za posamično svetovanje:

"Osebe z avtizmom so tu z nami vsak dan, v vseh situacijah. Tako kot smo mi. Tako da si res prizadevam za dvig zavedanja. Ena od pomembnih sprememb je zagotovo ta, da si želimo, da bi se zavod profesionaliziral."

Pogon zavoda je zdaj v rokah prostovoljcev, radi pa bi ponudili še več strokovnega dela, programov in predvsem podpore, sploh za najmlajše. In kaj je v tem trenutku najpomembneje?

"Velika želja je, da bi zavod deloval na eni lokaciji, ker je to osnova za osebe z avtizmom. Rabijo doslednost. In seveda imeti profesionalni tim, ki ne bo odvisen od tega ali ima čas ali ne, ali ima popoldne še čas za tri ure prostovoljskega dela."

Na državni ravni so storitve najpogosteje samoplačniške:
"Nič ne gre na napotnico, razen diagnostike. za odrasle je ponekod tudi ta samoplačniška. Vse storitve praviloma izvajamo nevladne organizacije."

Te pa se borijo za vsak evro, na razpisih, omejeni so na kratkoročne projekte. Tudi ta zavod je tako odvisen od prijaznosti vsakega donatorja. Ta je lahko vsak. Ime Modri december je bilo izbrano prav kot simbol dobrih obetov za prihodnje korake.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki