Trenutno se predvaja:
13. januar 2020 ob 12:55 Novice

Zavod Sopotniki še posebej uspešen v Ajdovščini

Zavod Sopotniki organizira brezplačne prevoze starejših občanov. Deluje po vsej Sloveniji, posebej uspešen pa je v Občini Ajdovščina. Tu so z donacijo nedavno pridobili že drugo vozilo.
Foto: Radio Koper/Ivana Zajc
Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

Sežanski Zavod Sopotniki nudi brezplačne prevoze starejšim, ki jih po opravkih vozijo prostovoljci. Storitev je na voljo v 16. slovenskih občinah, je povedala vodja programa Anu Kahuna:

"Trenutno imamo 2026 uporabnikov, 200 prostovoljcev vsak dan nudi svojo dobro voljo in spoštovanje do starejših, ki jih zapeljejo po opravkih, ki jih potrebujejo."

Na Primorskem ima zavod tri enote: Ajdovščina, Kras-Brkini in Tolmin. Prihodnji teden bodo Sopotniki začeli delovati tudi v Idriji. V Občini Ajdovščina so prostovoljci minulo leto opravili skoraj 8000 prevozov starejših, storitev uporablja okrog 200 občanov. To je druga občina v Sloveniji, ki je za Sopotnike zagotovila že drugo vozilo. Župan Tadej Beočanin:

"Čedalje več občanov koristi to storitev. Z novim letom smo začeli še z enim dodatnim vozilom. Seveda smo veseli tudi odzivov s strani uporabnikov, ki so s ponudbo izjemno zadovoljni."

Kako potekajo brezplačni prevozi, sta povedala prostovoljca:

"Gremo k njemu domov in ga peljemo na destinacijo, za katero je zaprosil. Tega je vedno več, ker vidijo, da smo tudi mi kot prostovoljci dovzetni za njihove potrebe."

"Zadovoljen sem, da nekomu lahko nekaj podarim, svoj čas. Tako nekaj dobrega narediš, ko ga pelješ v bolnišnico in k zdravniku. Ljudje so zelo srečni."

Predvsem starejši na podeželju nimajo na voljo javnega prevoza, zato so pogosto izolirani. To težavo Zavod Sopotniki rešuje z medgeneracijskim sodelovanjem.

Ivana Zajc


Zadnji prispevki