Trenutno se predvaja:
19. november 2020 ob 11:25 Novice

Zavod za transfuzijsko medicino vabi k darovanju plazme

Zavod za transfuzijsko medicino vabi vabi vse, ki so preboleli covid-19, k darovanju plazme. Po vsem svetu namreč potekajo raziskave, ki ugotavljajo, kako bi protitelesa v krvi po bolezni lahko uporabili za zdravljenje bolnikov s covidom-19 v prihodnje.
Foto: UKC Ljubljana
Foto: UKC Ljubljana

Tisti, ki so preboleli covid, imajo v svoji krvi protitelesa, ki jih je naredil imunski sistem in jih s tem začasno obvaruje pred boleznijo oziroma pred težjim potekom bolezni, v kolikor bi se znova srečali z virusom. Vodja Zavoda za transfuzijsko medicino Ljubljana, zdravnica Polonca Mali:

"To je tisto, kar želimo raziskati ob tem virusu, ki je drugačen. Tudi to, kako dolgo vztrajajo protitelesa, da bi lahko potem vedeli, kako se epidemiološko obnašati. V plazmi se skriva veliko podatkov."

Dozdajšnje raziskave so pokazale, da je plazma obetajoča:

"Še več upov pa polagamo v pripravo imunoglobulinov. To so zdravila, ki so v bistvu koncentrirana protitelesa. So že v uporabi pri drugih boleznih in lahko številnim bolnikom pomagajo."

Odvzem plazme opravljajo v Ljubljani, regionalni centri pomagajo z iskanjem darovalcev, pojasnjuje vodja izolskega centra, zdravnica Irena Kramar:

"Če bi se, na primer, v naši bolnišnici odločili za zdravljenje s plazmo, jo lahko pridobimo iz zavoda in jo dostavimo našim oddelkom."

In kako je s prestopom občinskih meja? Polonca Mali:

"Ko se dogovorimo za termin, vsakemu darovalcu pošljemo naročilo po SMS-u ali e-pošti in s tem dokazilom lahko ob morebitni kontroli pokaže, da potuje za dobre namene."

Vsi pristojni organi so o tem obveščeni.

Mateja Brežan

Zavod za transfuzijsko medicino vabi osebe, ki so prebolele covid-19, k darovanju plazme.

Zadnji prispevki