Trenutno se predvaja:
25. april 2019 ob 13:26Novice

Zavod za varstvo narave ima pomisleke glede načrtovane sanacije klifa med Piranom in Fieso

Piranski svetniki bodo na današnji seji znova razpravljali o proračunu. Med spornimi naložbami v umaknjenem predlogu je bila tudi 650 tisoč evrov vredna sanacijo klifa med Piranom in Fieso. Občina bo morala prisluhniti tudi Zavodu za varstvo narave.
Okolje Piran
Zaporo poti bi radi čim prej odpravili. Foto: Okolje Piran

Za sanacijo klifa med Piranom in Fieso so na osnovi idejne zasnove v izdelavi načrti za izvedbo. V novem predlogi proračuna je za sanacijo namenjenih 150 tisoč evrov. Najbolj kritične dele nameravajo zavarovati z različnimi lovilnimi mrežami. Pot, ki je že nekaj časa zaprta zaradi krušenja klifa, bi radi odprli čim prej. Ker je klif naravna vrednota, je sprejemljivost načrtovanega posega ocenil Zavod za varstvo narave. Vodja območne enote Piran Robert Turk:

"Smo ocenili, da je posegov v to naravno vrednoto in v območje natura pravzaprav preveč v zvezi z zaščito poti."

Zato pričakujejo, da bo projekt za izvedbo sanacije skladen s pomisleki zavoda. Sicer pa erozije ni mogoče povsem ustaviti. In pretirano dolgi odseki relativno gostih lovilnih mrež na klifu, ki krušenja ne bodo zaustavile, niso sprejemljivi.

"Dobimo tam pač odseke, kjer bomo hodili ne ob klifu, ampak ob ograji, kar ni v redu, oziroma je v nasprotju z usmeritvami, ki govorijo o posegih na geomorfološke naravne vrednote."

Tudi popolne varnosti zaradi erozije klifa na poti med Piranom in Fieso ni mogoče zagotoviti. Lahko se jo pa ustrezno poveča z različnimi ukrepi. "Od tega, da se očisti vse, kar visi, bomo rekli na kratko, gotovo se da spremljati stanje, ob izrednih prilikah zapreti pot."

In sprehajalce ob vsem jasno seznaniti z nevarnostmi na poti. Ne nazadnje sta tako pešpot kot morska obala pod njo naravno okolje, ki mora takšno tudi ostati, še poudarja Turk.

Lea Širok


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki