Trenutno se predvaja:
27. februar 2020 ob 12:47 Novice

Zdravnica o novem koronavirusu: "To ni čas za paniko"

V tem trenutku sta najpomembnejši preventiva in samozaščita. pogovarjali smo se s strokovno direktorico koprskega zdravstvenega doma, družinsko zdravnico Ljubico Kolander Bizjak.
Strokovna direktorica koprskega zdravstvenega doma, družinska zdravnica Ljubica Kolander Bizjak. Foto: Primorske novice
Strokovna direktorica koprskega zdravstvenega doma, družinska zdravnica Ljubica Kolander Bizjak. Foto: Primorske novice

Novi koronavirusu imenujemo tudi vuhanski koronavirus ali koronavirus vuhanske pljučnice. Gre za virus, ki povzroča bolezensko stanje s simptomi, podobnimi sindromu akutne respiratorne stiske. In lahko ga tudi prebolimo, ne da bi zanj vedeli.

Novi koronavirus je v zadnjih tednih sprožil številne teorije zarote, mite. Sploh po družbenih omrežjih so se delili morda še hitreje kot koronavirus sam. Po drugi strani mnogi, tudi zdravniki, mirijo. Nekaj do zdaj znanih podatkov: točna inkubacijska doba še ni natančno poznana, zdravila ali cepiva proti novemu koronavirusu ni, smrtnost med obolelimi je sorazmeroma nizka, v več kot 80 odstotkov primerov bolezen poteka v lažji obliki. Tudi družinska zdravnica Ljubica Kolander Bizjak pravi, da je v tem trenutku panika popolnoma odveč:

Ni razlogov za strah. Umrljivost je le nekoliko višja kot pri gripi. Pa ob tem nihče ne pomisli, da bi delal paniko.

— Ljubica Kolander Bizjak, zdravnica

"Verjamem, da je lahko v tem trenutku ljudi tudi strah. Gre za nov virus, ki ga ne poznamo in česar ne poznamo, se običajno bojimo. Srečo imamo, da je virus izbruhnil na Kitajskem. Tam je bilo ogromno obolelih in so naredili veliko raziskav. Znanje o tem virusu je zdaj vsekakor boljše kot je bilo prej. Mislim, da res ni razlogov za strah. Umrljivost je le nekoliko višja kot pri gripi. Pa ob tem nihče ne pomisli, da bi delal paniko."

Velja poudariti, da so najbolj ogroženi vsi, ki spadajo v rizične skupine. Do zdaj je šlo največkrat za starejše kronične bolnike, ki jih je okužba nenadno poslabšala zdravstveno stanje. Zdravila ali cepiva še ni. Veliko lahko naredimo sami s preventivo:

"Naš imunski sistem pripravimo že z gibanjem in zdravo prehrano. Temeljito si moramo umivati roke z milom. Razkužilo pride v poštev šele, ko ni vode. Maske ne pomagajo. Nadenemo jih zgolj tistim, ki so bolni, da ne bi širili virusa naprej."

Več v pogovoru z zdravnico na spodnji povezavi.

Mateja Brežan

Radio Koper svetuje: o koronavirusu

Zadnji prispevki