Trenutno se predvaja:
8. julij 2020 ob 07:13 Novice

Zdravstveni dom Sežana brez triažne sestre na urgenci, v Hrpeljah ekipa ostaja

S prvim julijem je Zdravstveni dom Sežana ostal brez triažne sestre na urgenci. Do zdaj je to delovno mesto finančno pokrival sam, a tega zdaj ne zmore več.
Foto: Radio Koper/Google View
Foto: Radio Koper/Google View

Zaenkrat nespremenjeno pa ostaja polno dežurstvo ekipe v Hrpeljah, čeprav nedorečen sistem financiranja zdravstveni dom potiska v še večjo likvidnostno krizo.

Zdravstveni dom Sežana deluje na območju štirih kraških občin. Oskrbo zagotavlja več kot 25 tisoč prebivalcem na 660 kvadratnih metrih površine. Izolska in šempetska bolnišnica sta oddaljeni 50 kilometrov, UKC Ljubljana 85. Število intervencij je z leti vse večje. Ohranjanje ekip na različnih enotah je ključno. V Hrpeljah je 24 ur vse dni v tednu prisoten dežurni zdravnik z medicinsko sestro. Zdravstveni dom ima zagotovljena sredstva zgolj za pol tega časa in ker ne želi izbirati ali bi to bilo med tednom ali konec tedna, s pomočjo občin ustanoviteljic dejavnost vseeno zagotavlja poln čas, kar pa povzroča težave z likvidnostjo.

Direktorica Ljubislava Škibin pravi, da bi morali spremeniti akt o ustanovitvi: "Ne vem, če je še kakšen primer v Sloveniji, da bi občine ustanoviteljice same zagotavljale, kar je osnova. To naj bi zagotavljala država vsem prebivalcem enakovredno."

Pristojno ministrstvo tudi letos ni predlagalo v splošni dogovor, da bi Sežani odobrilo status satelitskega urgentnega centra, čeprav že več let dokazujejo, da to dejavnost pravzaprav že ves čas opravljajo, izpostavlja Škibinova: "Smo pa zdaj dali predlog za Aneks 1 in znova opredelili vse pogoje, ki jih imamo po teh kriterijih."

S prvim julijem so začasno tudi umaknili triažno medicinsko sestro v urgentni službi. Do zdaj so za to mesto plačevali iz svojih rezervnih sredstev. Škibinova: "Da vidimo, kakšno bo stanje na terenu in da tudi ljudje začutijo, kaj pomeni pomanjkanje te sestre, da je to res nuja in da bo še kdo drugi razumel, da je to tako."

Za letošnje leto načrtujejo negativen poslovni izid v višini slabih 226 tisoč evrov, k čemur je pripomoglo tudi obvladovanje epidemije.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki