Trenutno se predvaja:
22. avgust 2019 ob 13:46 Novice

Zdravstveno stanje poškodovanega jamarja stabilno, vendar resno

Reševalci se trudijo s čiščenjem brezna in ožin, da čimprej pripravijo transportno pot, po kateri bodo poškodovanca izvlekli iz globine 150 metrov.
Jamarska reševalna služba
Ponoči se je nad Predmejo v jami na globini 150 metrov poškodoval eden od dveh jamarjev. Pri dviganju mu je na glavo padlo padajoče kamenje, pri čemer mu je prebilo čelado in ga poškodovalo. Foto. Jamarska reševalna služba

Jama Preporod, ki sta jo ponoči raziskovala oba jamarja, se nahaja ob cesti za Kozje stene nad Predmejo v občini Ajdovščina. Konfiguracija je takšna, da so reševalci v jutranjih urah lahko očistili ozek vhod z breznom, sedaj pa jih čaka čiščenje večjih ožin do globine, kjer čaka poškodovanec, je povedal Maks Merela, namestnik vodje Jamarske reševalne službe Slovenije.

Trenutno poteka čiščenje približno 30 do 40 metrov globine brezna, da bomo lahko nadaljevali v globino naprej. Reševalci so že v jami . Delajo v spodnjih delih jame. Konfiguracija jame nam dopušča, da lahko delamo na več lokacijah hkrati. Zgornji del miniramo, reševalci so na spodnjem delu na varnem in lahko pripravljajo manevre za izvlek z nosili.

Poškodovanega jamarja, ki je sicer domačin in tudi sam jamarski reševalec, bi njegovi kolegi čim prej radi spravili iz jame. Napovedi, kdaj ga bodo izvlekli, so nehvaležne, še dodaja Merela.

Zaenkrat je stanje stabilno. Prognoze za naprej, posebej v takih situacijah, kot so v jamah, pa se ne da predvideti. Naš cilj je čim prej spravit jamarja do službe nujne medicinske pomoči in to je vse, kar lahko naredimo.

V akciji na Predmeji sicer sodeluje 30 reševalcev iz različnih jamarskih centov.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki